Ook Twentse senioren willen zich inzetten voor een leefbare toekomst voor latere generaties.
Ook Twentse senioren willen zich inzetten voor een leefbare toekomst voor latere generaties.

Grootouders voor het Klimaat: in actie voor een leefbare wereld!

Duurzaamheid

Dagelijks horen we verhalen over de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte of juist overvloedige regenval, zeespiegelstijging en meer bosbranden door blikseminslag. 

TWENTE - Klimaatverandering zet ook senioren intensief aan het denken. Zij kunnen door hun grote aantal veel bijdragen aan het streven naar een leefbare wereld voor de generaties na ons, door erover te praten en ernaar te handelen. De landelijke stichting Grootouders voor het Klimaat (ondertussen al met enkele tienduizenden deelnemers) is zeer actief en breidt haar activiteiten snel uit. 

Wind en zon
Een interessante ontwikkeling is de oprichting van de Stichting “Wind en zon voor iedereen”. Een initiatief om een energievoorziening te realiseren die voor allen betaalbaar is. Aanvullend op energiecoöperaties die lokaal al gestart zijn. Met deze stichting kan een flinke stap gezet worden in het voorkomen van energiearmoede. Deelnemers maken zelf steeds meer keuzes voor duurzaam, minder vlees, meer openbaar vervoer, minder consumeren. Daarin is de een verder dan de ander en dat accepteren ze van elkaar. Ze delen ideeën over wat je zelf kan ondernemen.

Beter beleid
Alleen een bijdrage in de persoonlijke leefstijl is niet voldoende, zij willen ook het beleid van overheid en bedrijfsleven op het gebied van klimaat verbeteren. Dat doen ze door in gesprek te gaan met beleidsmakers en door het mobiliseren van zoveel mogelijk grootouders en andere generatiegenoten. Het aangeven van belangstelling voor Grootouders voor het Klimaat is kosteloos. Iedere deelnemer kan gebruik maken van de schat aan informatie op de informatieve website. Daar staan onder andere handreikingen voor het goed bespreekbaar maken en houden van veranderingen die passen bij het beteugelen van klimaatverandering.

Ook in Twente
Sinds kort is er een lokale afdeling van Grootouders voor het Klimaat in Twente. Diverse activiteiten staan in de planning: ons goed op de hoogte stellen van de mogelijkheden bij het beperken van klimaatverandering, met elkaar in gesprek blijven, voorlezen aan de kleintjes, gemeenten laten weten dat we mee willen denken en doen, samenwerken met andere natuurorganisaties. Een groep van tenminste vier senioren is bereid een activiteitenprogramma te gaan opstellen. Kijk ook op: www.grootoudersvoorhetklimaat.nl/lokale-grootoudergroepen/twente/ 

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 12 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39