2024 brengt kansen en uitdagingen met zich mee.
2024 brengt kansen en uitdagingen met zich mee. Foto: Shutterstock

Column Kaatje Knip: Terugblikken en vooruitzien op het nieuwe jaar

Column

Ik maak de balans op en constateer dat veel leeftijdsgenoten en vrienden alleen zijn komen te staan. Los van de vele echtscheidingen, één op de vier huwelijken, zijn er ook andere factoren waardoor mensen eenzaam worden. Het valt mij vooral op dat er in mijn vrienden en kennissenkring te vaak gedwongen afscheid moest worden genomen. Er is flink gekapt in het vriendenbos.

Het kan dan schadelijk zijn om je te isoleren en je terug te trekken. Wie zich vrij wil blijven voelen gaat op bezoek en trekt erop uit. Filmbezoek, het theater, de musea, de kroeg, alles is immers binnen handbereik. Waarom dan niet blijven deelnemen aan de samenleving? De Oldenzaalse cultuurmakelaar Roxine Engelbarts maakte er afgelopen week een nieuwe start mee, tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de culturele sector. Goed plan Roxine.

Terugkijken op het verleden kan ons helpen om lessen te leren en te groeien, terwijl het vooruitkijken ons kan helpen om doelen te stellen en ons te motiveren om blijvend zingevend bezig te zijn. Terugkijkend op 2023 vraag ik mij af wat heb ik bereikt en wat had ik anders kunnen doen. Er zijn nieuwe vaardigheden aangeleerd op digitaal gebied. Ik heb nieuwe mensen ontmoet en nieuwe ervaringen opgedaan en kansen gekregen. We zijn uitdagingen aangegaan en overwonnen en zijn sterker uit de strijd gekomen. Het is belangrijk om deze prestaties te erkennen en te vieren, maar ook om te reflecteren op wat we anders hadden kunnen en moeten doen. Door te kijken naar onze fouten en mislukkingen, kunnen we leren en groeien, en ons voorbereiden op de toekomst. Met een vooruitziende blik, je eigen doelen stellen voor 2024. Wat willen we bereiken en hoe gaan we dat realiseren? Het stellen van doelen kan ons helpen om ons te concentreren en gemotiveerd te blijven. Het kan ons ook helpen om onze tijd en energie effectiever te gebruiken. Maar belangrijk is om realistische doelen te stellen en ons niet te overweldigen. Geef niet op streef je plannen na. Met deze gedachten gaan wij het nieuwe jaar beleven!

Kaatje Knip
Januari 2024

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 12 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39