Afbeelding

Natuurlijk natuur

Algemeen

De meeste mensen vinden het fijn om in de natuur te zijn, mits het niet te heet is of stortregent. Wie een bos inloopt of op de top van een duin de zee ziet, heeft vaak de neiging om diep in te ademen. De kleinste longblaasjes worden daarmee geopend en er komt met die ene ademteug veel zuurstof in ons lichaam. 

In de buitenlucht bevinden zich ook stoffen die we soms ruiken, van de zee bijvoorbeeld of van omgewoelde aarde. Maar heel vaak zijn deze stoffen voor ons niet waarneembaar. Toch hebben ze effect op ons en doen ze ons goed.

Geurstoffen zijn belangrijk voor de communicatie in de natuur. Giraffen weten dit heel goed. Als zij aan een acaciaboom knabbelen, verspreidt die boom alarmerende geurstoffen waardoor de acaciabomen in de buurt weten dat er gevaar dreigt. Deze bomen zorgen er razendsnel voor dat hun bladeren bitter worden. De giraffen kennen dat trucje van de bomen wel en proeven niet eens van de bomen naast hun eerste maaltje, maar lopen meteen naar een paar bomen verder. Het is toch ongelooflijk dat bomen op deze wijze communiceren en dan ook nog met deze snelheid!

Op mensen kunnen geurstoffen veel verschillende effecten hebben. Vooral de geurstoffen van groenblijvende bomen zoals dennen, sparren en cipressen geven ons afweersysteem een positief duwtje. Het is zelfs te meten dat met een boswandeling het aantal ontstekingscellen in ons lichaam afneemt en meer afweercellen gevormd worden.

Een bekend ander voorbeeld is de rustgevende werking van lavendel. Dat effect is groter dan de meeste mensen wellicht denken. In onderzoeken is aangetoond dat het effect van lavendel in een geurverstuiver een groter effect had op onrustige bewoners van een verpleeghuis dan medicatie. Mensen die juist graag wat alerter willen zijn om zich bijvoorbeeld beter te kunnen concentreren, kunnen gebruik maken van de geur van rozemarijn. Dit effect bereik je al door een takje fijn te wrijven tussen je handen. Het werkt ook bij lavendel. Er zijn ook ‘essentiële oliën’ te verkrijgen die heel sterk ruiken als je ze in een luchtververser druppelt. Maar lekker buiten zijn, de zon, de wind en soms een spatje regen voelen en de natuur echt ervaren is natuurlijk altijd het fijnst!

Ester Bertholet
Ouderengeneeskundige

!
Afbeelding
Service centraal bij Phone House Enschede 2 uur geleden
Afbeelding
Digi-veiligheid kan beter voor senioren 7 uur geleden
Afbeelding
“Wat een ander ervan denkt, maakt ons helemaal niets uit!” gisteren
Afbeelding
Ontruimingen Twente: snel en betrouwbaar een leeg pand 7 dec, 12:09
Afbeelding
Kerstkaartenactie 7 dec, 08:06
Afbeelding
Sokken breien voor een goed doel 6 dec, 17:04
Afbeelding
Voorwoord Herman Pieper 6 dec, 12:03
Afbeelding
Heel wat doen voor een rechtvaardig pensioen, doe mee! 7 okt, 19:07