Afbeelding
Foto: Picasa

Marietje Noordkamp: een vrouw om van te houden.

Algemeen

Er zijn van die momenten... ontmoetingen die je bij blijven en waarvan je de ervaringen het liefst met anderen wilt delen. Nu ik als oude man deze leeftijdsfase bereikt heb, is het heerlijk om daar ook met anderen over te praten en de verhalen te delen.

Je eigen verhaal valt in het niet, wanneer je hoort en ziet hoe deze vrouw in het leven staat en hoe ze op latere leeftijd aan haar eigen oude dag invulling geeft. Aan haar dagelijks bestaan. Niet alleen haar eigen oude dag, maar ook de oude dag van anderen; daar weet zij kleur en fleur aan te geven. Marietje Noordkamp is écht een vrouw om van te houden.

Zinvol in de weer zijn met zichzelf maar ook zinvol in de weer zijn met anderen. Ze is een inspiratiebron voor vele andere senioren, mannen en vrouwen die dagelijks de strijd aan moeten gaan tegen de eenzaamheid. 

Marietje Noordkamp (79) heeft een boodschap te verkondigen zo ervaar ik. Bij de eerste ontmoeting blijkt ze gemakkelijk benaderbaar, aaibaar en vriendelijk. Haar open blik, de tintelende ogen die je aankijken. Met een lage drempel van acceptatie leg je met haar contact. Ze spreekt de zelfde taal: Twents. Komend voorjaar wordt ze 80. Ik vraag mij af of ze beseft dat ze ouder wordt. Ze staat nog zo midden in het leven. Natuurlijk, haar lichamelijke toestand is niet meer wat het geweest is, maar haar uiterlijke aantrekkelijkheid is nog steeds niet aan het verwelken.

Geestelijk gezien is er zoveel bij haar gerijpt en vrij gekomen dat daar nu juist zelfs een verjonging bij haar plaatsvindt. Praten over het heden brengt ons terug naar het verleden, naar haar jeugdjaren. Haar acteertalenten, haar creatieve geest en de kunstenares die in haar schuilt. Marietje Noordkamp geeft ons een inkijkje in haar rijke leven en we zien hoe deze vrouw zich heeft ontwikkeld tot kunstenares en actrice en als mensen mens.

Marietje Noordkamp is geboren in Overdinkel op 3 maart 1943. Ze verkeert al vele vele jaren binnen de dorpsgrenzen van Losser. En dat zal zo blijven ook, ook na haar dood, want haar voetstappen staan blijvend vereeuwigd in het Bruegel monument in de ‘Walk of Fame’ in Losser. Al op zeer jonge leeftijd speelde ze toneel, en haar voordrachten en spreekbeurten op school vielen toen ook al op. Haar betrokkenheid bij haar geboortegrond, de streek en het dorp Losser is nog steeds duidelijk aanwezig. Op zeer jonge leeftijd, ze is dan amper 17 jaar wordt ze lid van de Losserse toneelvereniging ‘Oefening baart Kunst’ het toneelgezelschap dat nu ‘De Rommelpot’ heet. Ze doet voordrachten in het Twentse dialect en is een graag geziene poetsvrouw op de jaarlijkse Carnavalsgala’s in Losser.


Foto: Picasa

Ze weet ook een goede vertolking te geven als Marie de vrouw van ‘Schuttersbeernd’, een bekende Lossenaar van destijds. Het is pas op latere leeftijd, ze is dan de 60 voorbij, dat men haar ontdekt als acteertalent. Na twee open audities wordt ze gekozen voor één van de hoofdpersonages, Minie Wildspieker, in de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond. Met regisseur Johan Nijenhuis. De serie liep van 2005 tot en met 2009. In 2012-2013 speelt ze in de regionale serie ‘Groote Markt 30’. Ze is dan de moeder van de caféhouder Geert Grotestroek, (Lous Steenbeeke). RTV Oost, deze serie verdient aandacht om te herhalen! 

Onlangs konden wij ook nog genieten van de film ‘De Beentjes van Sint Hildegard’, de speelfilm waarin cabaretier Herman Finkers de hoofdrol speelt. De film was in het najaar van 2019 in de bioscopen te zien. Onlangs werd de film op TV uitgezonden. De beelden uit de speelfilm staan nog bij velen op het netvlies. Een tragikomedie waarbij de opnamen ook werden gemaakt in Twente. De film gaat over een echtpaar dat al heel lang bij elkaar is, maar eigenlijk niet zo lekker meer in het huwelijk zit. Herman Finkers schreef het scenario en hij speelt de hoofdrol samen met actrice Johanna ter Steege. In deze film was ook een mooie rol weggelegd voor Marietje Noordkamp, ze was de dementerende mevrouw Haarman die steeds terug wilde naar de Kloosteresweg. Ze bleef maar zoeken en zoeken. 

Tijdens een spreekbeurt in een verzorgingstehuis in de regio werd ze daar over aangesproken door een oudere bewoner in het tehuis: “Marietje, op welk nummer woonden jullie aan de Kloosteresweg? Wij woonden op nr 30 in Albergen”, aldus de oudere bewoner. De zoektocht van mevrouw Haarman werd daarmee beloond. En nu weet ze dat de Kloosteresweg gelegen is in Albergen. Pratende over de dementerende mevrouw Haarman zegt ze, “ik heb geleerd en ervaren hoe je met dementerende mensen moet omgaan.” En zo maar uit de losse pols vertelt ze mij de richtlijnen ‘Hoe om te gaan met dementie’. Er schuilt een waar ambassadrice in haar voor dementievriendelijk Losser / Twente. 

Twee dagen na het gesprek tref ik Marietje Noordkamp in de Abdij in Oldenzaal waar ze een lezing geeft voor een groep ouderen waar ze vertelt over haar passies: schilderen en acteren, maar ook hoe je bij het proces van het ouder worden je verborgen talenten kunt etaleren en daarmee anderen kunt stimuleren. Het ontstaan van haar eerste aquarel, daarna haar olieverf schilderijen en vervolgens acryl. Door zelfstudie en het volgen van workshops in den lande heeft ze zich ontwikkeld tot een waar kunstenares. De toehoorders in de Abdij worden meegenomen in de verhalen van het wel en wee. Men raakt geboeid, hoe ze vertelt dat ze na het overlijden van haar man de weg heeft gevonden om zin te blijven geven aan haar bestaan, over haar verworven vrijheden en over hoe ze dagelijks sturing en richting geeft aan haar bestaan. Door haar kunst en kunstuitingen heeft ze nieuwe mensen ontmoet; het verrijkt haar bestaan. De boodschap die ze mee geeft: daag jezelf uit want ook in jou zitten verborgen talenten! Laat ze tot wasdom en groei komen dat kan alleen, maar beter is dit samen te doen met anderen. Maak samen plezier, ook al ben je een laatbloeier, het geeft fleur en kleur aan het bestaan van jezelf maar ook aan anderen.

Wanneer ik met Marietje Noordkamp verder wil praten over haar passie, realiseer ik mij dat ik het aantal woorden dat ik mag besteden ga overschrijden  Mooi dan ook om al een vervolgafspraak te hebben, want ik ben uitgenodigd in haar kunstatelier. “Je moet dan wel de trap op”, is haar reactie. Ik kom graag naar Losser en laat mij en de lezers graag informeren.

Foto en tekst Martin Meijerink.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05