Foto: Shutterstock

Zomereenzaamheid

De zomervakantie staat weer voor de deur. De komende tijd gaan veel mensen weer op vakantie, zeker nu de coronamaatregelen al weer even verleden tijd zijn. Wie zelf op vakantie gaat, veel kennissen of vrienden heeft of graag een festival pakt hoeft zich niet snel te vervelen. Maar er zijn ook voldoende mensen die juist opzien tegen de zomereenzaamheid.

In het kader van het actieprogramma Een tegen Eenzaamheid werd afgelopen jaar ook al een campagne gehouden om de zomereenzaamheid onder de aandacht te brengen. Eenzaamheid komt zeker onder ouderen steeds vaker voor. Zo voelt één op de tien 75-plussers zich sterk eenzaam. Doordat mensen langer zelfstandig thuis wonen én de samenleving vergrijst zal hun aantal toenemen.

De campagnes die jaarlijks gehouden worden zijn vooral ook gericht op bewustwording van het fenomeen zomereenzaamheid bij mensen in hun omgeving. Zij worden aangespoord om bijvoorbeeld eens het gesprek aan te gaan met een alleenstaande oudere in hun eigen straat en hen uit te nodigen eens samen wat te ondernemen of bijvoorbeeld aan te schuiven bij de barbecue. Ook een kaartje of berichtje sturen kan voor veel eenzame mensen al groot verschil maken. Zomereenzaamheid is ook zelf goed aan te pakken. Maak bijvoorbeeld een planning van activiteiten die je leuk lijken om eens te doen - museumbezoek, gaan zwemmen, het buurthuis bezoeken - en ga deze plannen actief uitvoeren. Zo heb je iets om naar toe te kijken en je valt niet in een gat. Ontdek ook eens activiteiten die buiten je comfort zone liggen. Het leven is te kort om niet wat dingen van je bucket list af te strepen!

Via www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven zijn ook diverse activiteiten te vinden door heel Nederland, gericht op het stimuleren van leuke contacten en er even uit zijn. Dit loopt bijvoorbeeld uiteen van duofietsen met een fietsmaatje, bridgen voor alleenstaande ouderen, groepsgesprekken over eenzaamheid of het aanschuiven bij een buurtrestaurant in de eigen omgeving. Sommige initiatieven zijn een mooi voorbeeld van creatief omdenken. Zo bestaat al sinds 2012 de stichting OOPOEH. Deze koppelt senioren van 55 jaar en ouder die thuis blijven aan mensen die een oppas nodig hebben voor hun huisdier. Naast de directe gezelschap van het tijdelijke huisdier ontstaat vaak ook een bijzondere band tussen baasje en oppas. OOPOEH organiseert daarnaast ook thematische uitjes voor ouderen, zoals een bezoek aan een dierenopvang of workshop over kattengedrag. Kijk voor meer informatie hierover op: www.oopoeh.nl

Wie behoefte heeft aan een goed gesprek kan ook altijd gebruik maken van de Luisterlijn. Deze is 24 uur per dag bereikbaar op 088-07 67 000. Daarnaast kan men ook online chatten via www.deluisterlijn.nl Zij zijn overigens ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die graag gesprekken willen voeren. Vrijwilligerswerk zoals dit is namelijk goed beschouwd óók een manier om onder de mensen te blijven. Bovendien hebben senioren vaak het nodige perspectief wat zij kunnen bieden gezien hun levenservaring.

Meer berichten