Zorg ervoor dat de brandweer goed ter plaatse kan komen. Parkeer de auto dus niet midden op de weg of anderszins hinderlijk.
Zorg ervoor dat de brandweer goed ter plaatse kan komen. Parkeer de auto dus niet midden op de weg of anderszins hinderlijk.

Weten de hulpdiensten u te vinden?

Nog steeds is de hulp van de verschillende hulpdiensten nodig. Niet alleen de brandweer, maar ook de politie en ambulance worden dagelijks gealarmeerd. Bent u, in geval van nood, goed te bereiken? De brandweer geeft graag enkele tips om hun goed hun werk te laten doen bij incidenten.

Voorzieningen in uw wooncomplex of woning
Weet u dat u zelf veel kunt doen om brand en of rookverspreiding te voorkomen? Zo zijn er in woongebouwen voorzieningen getroffen om brand en rookverspreiding te beperken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zelfsluitende deuren. We zien in de praktijk nog wel eens dat er een wigje of haakje aan en tussen de deuren zitten. Dat is natuurlijk makkelijk wanneer u met volle boodschappen tassen voor de deur staat.


Blokkeer geen zelfsluitende deuren zoals in een woonzorgcomplex. Deze zijn belangrijk om verspreiding van brand tegen te gaan. - Foto: Shutterstock

De deuren zijn vaak zwaar te openen en dat is helemaal onhandig wanneer u met volle handen voor een dergelijke deur staat. Alleen is het niet voor niets dat deze deuren zelfsluitend zijn. Dat heeft een functie. De deur maakt deel uit van een compartiment dat de rook en brand tegen moet houden. Zo wordt voorkomen dat de (giftige) rook en het vuur zich kan verspreiden door de rest van het woongebouw. En dat geeft weer dat mensen veilig kunnen vluchten bij brand. Ook bij brand en of rookontwikkeling in een eigen appartement is het verstandig uw deur achter u dicht te doen. De rook blijft dan in uw appartement en trekt niet de gang op. Immers ieder appartement is een compartiment op zich.

Wat kunt u verder doen om de hulpdiensten te helpen?
Eerste vraag die u u zelf kunt stellen is ‘ben ik goed bereikbaar’? Denk hierbij aan uw vluchtroute, dit is de aanvalsroute voor de hulpdiensten. Is deze vluchtroute vrij van spullen? Zo mag er bijvoorbeeld op een galerij niets staan. Geen zitjes, geen bloemen en planten, geen rollator of een scootmobiel. Dit belemmert het vluchten voor u, maar ook voor de hulpdienst het redden of snel kunnen handelen bij een incident. Brandweerslangen die blijven haken, of een brancard die er niet door kan. Bereikbaarheid is dus van groot belang. Niet alleen binnen maar ook buiten. Parkeer daarom nooit een fiets of auto voor een vluchtdeur en/of toegangsdeur. Wanneer u voor deze deuren staat om te vluchten en u kunt er niet uit…dit kan tot zeer nare situaties leiden.


Is het huisnummer goed zichtbaar? De brandweer ziet nog te vaak dat nummers verscholen gaan achter groen of andere obstakels, waardoor ze slecht zichtbar zijn. - Foto: Shutterstock

“Wij zijn onderweg”
Bij het melden van een incident bij het alarmnummer 112 zult u op een gegeven moment te horen krijgen dat de hulpdienst onderweg is naar u toe. Ook hierin kunt u een belangrijke rol spelen. Geeft u bij de melding zoveel mogelijk informatie door. Zo kan er al een plan van aanpak gemaakt kan worden tijdens het aanrijden naar de betreffende melding. Verder kunt u er voor zorgen dat uw huisnummer goed en duidelijk zichtbaar is. Haal dus begroeiing voor uw huisnummerbordje weg en zorg voor goede verlichting. Voor het buitengebied is het belangrijk dat uw huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk is. Een paaltje met uw huisnummer goed zichtbaar daarop helpt zeker (foto). Het goed dat de hulpdiensten opgevangen wordt. Ga buiten staan op een plek waar u goed zichtbaar bent. Op deze manier kunt u ook informatie doorgeven aan bijvoorbeeld de bevelvoerder van een brandweerauto. Hoe meer informatie, hoe beter de brandweer zijn inzet kan doen.

Parkeren in de straat
Waar tevens over nagedacht kan worden is het parkeren van uw auto. Mocht u in een normale straat wonen waarbij aan beide zijde van weg geparkeerd kan of mag worden, is het goed om te beseffen dat er ingeval van brand een brandweerauto tussen door moet kunnen (foto). En een brandweerauto is een vrachtauto en dus breed. Houd dus voldoende ruimte tussen alle geparkeerde auto’s over.Ook is het niet toegestaan uw auto op een brandkraan (foto) te parkeren. Deze brandkranen herkent u aan een deksel in het wegdek/stoep waarop brandkraan staat. Deze brandkraan wordt door de brandweer gebruikt om de watervoorziening op te bouwen bij een brand en moet dus altijd toegankelijk zijn. En zoals al eerder benoemd, laat vluchtdeuren vrij. Voor u onze tips nog even op een rijtje:

- Voorkom brand
- Voorkom verspreiding brand/rook
- Bent u zowel binnen als buiten goed bereikbaar?
- Zorg dat uw huisnummer goed zichtbaar is
- Geef zoveel informatie door aan de meldkamer en aan de brandweer
- Houdt de brandkranen vrij
- Zorg ervoor dat de brandweerauto door uw straat kan rijden

En nog even een reminder….u weet wellicht al dat rookmelders per 1 juli 2022 verplicht zijn in uw woning? Op iedere verdieping in uw woning in de vluchtroute moet een werkende rookmelder hangen. Wilt u meer informatie? Kijkt u ook eens op www.brandweer.nlMeer berichten