Foto: Dominik Ketz

Het Ahrdal

Het dal waar het vriendelijk kabbelende riviertje de Ahr stroomt ligt in het Noordwesten van de deelstaat Rijnland-Palts en ontspringt in Blankenheim in de Duitse Eifel en mond uit, 89 kilometer verder, bij Sinzig in de Rijn. Het rivierlandschap is beroemd om haar steile wijngaarden, rotspartijen, kastelen, authentieke en gezellige vakwerkdorpen. In juli vorig jaar veranderde de Ahr in een kolkende watermassa die alles en iedereen overweldigde. 

De regio en haar toeristische infrastructuur hebben zwaar te lijden gehad van dit buitenproportioneel natuurgeweld, maar is nu bezig met herstellen van de schade en de infrastructuur. Met de eerste zonnestralen komt ook het toerisme in het Ahrdal weer tot leven. Nadat de mogelijkheden in de afgelopen periode nog zeer beperkt waren, geeft het Ahrdal aan het begin van de lente de mogelijkheid om meer gasten te verwelkomen. Het landschap is vaak ongerept, vooral op grotere hoogte. Wandelpaden, fietsroutes, belevenissen en steeds meer horeca nodigen u uit voor een bezoek aan deze interessante regio.

Wandel-en wijnervaringen

Het Ahrdal is en blijft een interessant en populair fiets-en wandelgebied. De wandelpaden zijn nog steeds beschikbaar vanaf de bron tot de monding waar de Ahr in de Rijn stroomt. De Ahrsteig is weer volledig te bewandelen met bewegwijzerde omwegen. De rodewijn-wandelroute, die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert, staat met zijn 35 km lange route tussen Altenahr en Bad Bodendorf ter beschikking voor de wandelaars. Rondom Bad Neuenahr-Ahrweiler zijn druivenpaden en het nabijgelegen perencircuit weer te bewandelen. Uiterlijk in de zomer zijn de langeafstandsroutes weer doorlopend begaanbaar.

Andere ervaringen nodigen ook uit tot een bezoek in het Museum Roemervilla, hier komt de Romeinse geschiedenis tot leven en in het bosavontuur in het bosklimpark klim je naar grote hoogten. Inmiddels zijn er weer wijnwandelingen, wijnproeverijen en rondleidingen. Een speciaal evenement dat ook de thema’s wijn en wandelen combineert is “Hiking for Reconstruction” bij de Rode wijnroute. 

Terwijl langs de route tussen Dernau en Altenahr, bij de wijnkraampjes, wijn wordt geschonken, kunnen gasten door aanschaf van een SolidAHRity-wijnglas en bijpassende armband een bijdrage leveren aan de wederopbouw van de wijndorpen. Van 26 (Hemelvaartsdag) t/m 29 mei en van 3 t/m 5 juni (Pinksterweekend) vindt de AhrWeinWalk plaats en kunnen wijn-en wandelliefhebbers langs de Ahrweiler Höhenweg eersteklas wijnproeven. De wijnkraampjes die allemaal op een cirkelvormig plein rond wijnbouwerskapel Sankt Urban staan, zijn dagelijks geopend van 11.00 t/m 18.00 uur (behalve op de 2 vrijdagen. https://www.ahrtal.de/ahrweinwalk

Nieuwe website

De website www.ahrtal.de is in de afgelopen winter door het Ahrthal Tourismus volledig vernieuwd. Het werd al snel duidelijk dat we onze communicatie moesten aanpassen en eerlijke informatie verstrekken over de huidige gang van zaken. Tegelijkertijd eenieder aanmoedigen om het Ahrdal te gaan bezoeken. Op de sub-pagina www.ahrtal.de/fuer-dich-da kunnen geïnteresseerden alle actuele informatie vinden over een verblijf in het prachtige Ahrdal.

Steun ons met uw bezoek aan het prachtige Ahrdal.

Ahrtal-Tourismus Bad Neuenahr-Ahrweiler e.V.
Oberstraße 8 53474 Bad Neuenahr-Ahrweiler
Tel.: 0 26 41 / 91 71 23
Kijk ook op: www.ahrtal.de

Meer berichten