Afbeelding

Giftige of gevaarlijke stoffen in en rond huis

Algemeen

Sommige stoffen in huis zijn gevaarlijk. Er zit gif in. Je kunt er ziek van worden. De stoffen zijn gevaarlijk voor jou, maar zeker ook voor (klein)kinderen. Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Ze hebben geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. En omdat ze klein zijn, is een kleine hoeveelheid gif soms als schadelijk. Bij meer dan de helft van alle opnames in een ziekenhuis door vergiftiging, zijn kinderen van 1 en 2 jaar het slachtoffer. Verreweg de meeste ongevallen bij jonge kinderen gebeuren in en om het huis waar ze wonen.

Wil jij weten of jouw huis veilig is voor kinderen? Doe dan de huistest! Aan het einde van de test weet je of jouw kind makkelijk een gevaarlijke stof kan eten of drinken. Kijk overal in huis, ga naar elke kamer. Kijk of jouw kind iets kan pakken, door bijvoorbeeld ergens op te klimmen of een kastje open te maken. Of ze kijken in jouw handtas.

De huistest

1. Heb je medicijnen in huis? Medicijnen hebben vaak een kleur: rood, geel, blauw… het zijn net snoepjes. Medicijnen kunnen giftig zijn voor kinderen. Kan jouw kind pillen of drankjes pakken?

2. Kleine kinderen kunnen ziek worden van een klein beetje gif. Bijvoorbeeld van een klein glaasje alcohol. Of van sigaretten. Kan jouw kind sigaretten pakken of dranken met alcohol pakken?

3. Zeep, chloor, afwasmiddel en andere schoonmaakmiddelen kunnen ook gevaarlijk zijn. Kan jouw kind hierbij? 

4. Verf, terpentine en andere doe-het-zelf dingen bevatten vaak gevaarlijke stoffen. Kan jouw kind dit pakken?

5. Denk ook aan shampoo, wasgel, crème, een flesje parfum of bijvoorbeeld lippenstift. Inname hiervan kan schadelijk zijn voor je kind. Kan je kind dit pakken? Of kan jouw kind iets uit jouw handtas pakken?

Kon je overal ‘nee’ op zeggen? Dan is jouw huis veilig. Jouw kind kan niet makkelijk een gevaarlijke stof eten of drinken. Heb je ergens ‘ja’ op gezegd? Lees dan de volgende tips:

Tip 1: Logische tip, maar zet gevaarlijke stoffen goed weg. In een kast die je afsluit met een slot of in een hoog kastje;

Tip 2: Kijk goed naar het etiket op de verpakking. Zit er gif in? Dan staat er: ‘buiten bereik van kinderen houden’. Soms staat er een rode gekantelde vierkant op met daarin een uitroepteken of doodskop;

Tip 3: Let op jouw kind. Jouw kind kan elke dag iets meer. Denk dus niet: ‘mijn kind kan nog niet bij dat kastje komen’.


Shutterstock.com

Gifwijzer en waarzitwatin.nl

De gifwijzer is een hulpmiddel met daarin tips en adviezen op het gebied van het herkennen en voorkomen van een vergiftiging, welke producten giftig kunnen zijn en wat je kunt doen bij een vergiftiging. Naast de Gifwijzer kun je ook de website www.waarzitwatin.nl bezoeken. Op deze website vind je informatie over 50 alledaagse producten en ruim 100 chemische stoffen. Ook staan er tientallen tips en adviezen en worden mogelijke alternatieven en voorzorgsmaatregelen beschreven.




Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37