Rook- en CO-melders redden levens

Maandagmorgen 14 februari; Valentijnsdag. Om 08.00 uur gaat de bel. Zoals per mail aangekondigd is het de monteur van Energiewacht. Deze plaatst in de woning, die ik huur van WBO Wonen, twee optische rookmelders en een koolmonoxidemelder. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen.

OLDENZAAL - Voor nieuwbouwhuizen is het al langer verplicht om rookmelders op te hangen maar dit gaat nu dus ook verplicht worden voor de bestaande woningen. Dit heeft als doel levens te redden, want de meeste slachtoffers vallen bij brand door het inademen van rook. De roep om brandpreventie ook in de bestaande woningen aan te pakken klinkt zeker vanuit Brandweer Nederland de laatste jaren steeds luider.

Een rookmelder waarschuwt je op het moment dat er brand uitbreekt. Ieder huishouden zou moeten zijn voorzien van rookmelders. Voorkom brand met een rookmelder en krijg op tijd een waarschuwing, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Want levens kunnen worden gered met een rookmelder en evenzo met een koolmonoxidemelder. Het komt namelijk regelmatig voor dat er brand ontstaat en dat mensen het niet doorhebben. Bijvoorbeeld omdat ze slapen, of omdat de brand in een andere ruimte ontstaat. Het plaatsen van meerdere rookmelders is dan ook aan te raden.

Een veelgehoorde vraag is hoeveel rookmelders er geplaatst moeten worden en waar deze geplaatst moeten worden. Eén rookmelder voor het gehele huis is niet voldoende. Er moeten tenminste twee rookmelders worden geïnstalleerd en ook in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt dienen ze te worden geplaatst. Vaak wordt gedacht dat een rookmelder niet nodig is omdat men denkt dat men wel wakker zal worden wanneer er brand ontstaat. Het probleem is echter dat het reukorgaan ‘s nachts niet optimaal werkt. En omdat rook uit veel giftige gassen bestaat, kan men vaak al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid raken. Rookmelders detecteren de rook en zullen alarmeren. Het gehoor werkt nog wel namelijk wanneer men slaapt. De klantvriendelijke en vakbekwame monteur van Energiewacht (voorzien van boormachine met stofzuiger) gaf bij mij zijn visitekaartje af, vandaar dat ik u graag wijs op www.energiewacht.nl 

Nu WBO Wonen samen met Energiewacht het goede voorbeeld heeft gegeven kunnen anderen, ook particulieren, niet achterblijven en dient men over te gaan op een brandveilig thuis. De geplaatste rookmelders zijn voorzien van batterijen die tien jaar lang mee gaan. Snel een optelsom, dan ben ik de 96 voorbij, dat geeft deze Oldenzaalse senior een veilig en rustig gevoel.

Meer berichten