<p>OV-ambassadeur Arjan Mengerink geeft uitleg over het inchecken in de bus.</p>

OV-ambassadeur Arjan Mengerink geeft uitleg over het inchecken in de bus.

OV-ambassadeurs actief in Overijssel

De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en reizen. In Overijssel wordt gewerkt aan een goede bereikbaarheid waarbij de buurtschappen en dorpen niet worden vergeten. De stads-, streek- en buurtbussen en treinen rijden in opdracht van de Provincie Overijssel. Er zijn veel verschillende vervoerders, wat het voor de oudere, niet-ervaren reiziger onoverzichtelijk maakt. Zo is er een hele wirwar aan kortingsregelingen en abonnementsvormen. De OV-ambassadeurs kunnen dan helpen met advies en het reizen.

In Goor en omgeving is Arjan Mengerink (64) actief als OV-ambassadeur. Als treinenliefhebber werd hij een paar jaar geleden aangespoord om ambassadeur te worden van ‘Ervaar het OV’. Hij solliciteerde voor de functie van vrijwillig OV-ambassadeur. Zijn motivatie: zorgen dat leeftijdsgenoten niet in een isolement komen. Hij doet dit nu enkele jaren. Ambassadrice Tonny Braam (67) woont in Hoonhorst. Toen ze zelf een reis voorbereidde om mee te lopen met een wandeltocht elders in het land liep zij tegen wat dingen aan. Het was niet zo gemakkelijk om vanuit huis je reis te plannen. Inmiddels kent het OV voor haar geen geheimen. In 2019 werd ze gevraagd om OV-ambassadeur te worden. Zij geeft voorlichting en informatie in de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen. Dat doet ze door het houden van maandelijkse spreekuren en informatiebijeenkomsten voor groepen senioren. Dat kan in verenigingsverband zijn maar, ook op aanvraag. In Twente is de 78-jarige Hans Kolmschot actief als OV-ambassadeur. Geen onbekende; hij leerde menig Twentenaar het ballroomdansen. Nu leert hij ze reizen met bus en trein. De samenwerking met ouderenorganisaties zoals de KBO en PCOB verloopt goed en menige senior is door de aangereikte informatie weer het openbaar vervoer gaan gebruiken om hun wereld te vergroten.


OV-ambassadeur Hans Kolmschot laat zien hoe de kaartautomaat werkt op het station in Oldenzaal. - Foto: Picasa

Reizigers van 65 jaar en ouder kunnen dankzij kortingen aantrekkelijk geprijsd reizen. Zo ontvangt men standaard al 60 procent korting in de bus. Een uitstapje is dan zo gepland. Maar het kan nog voordeliger; Een Dal Voordeel Oost abonnement biedt de mogelijkheid om na 09.00 uur de hele dag met 40 procent korting te reizen. Als 65-plusser ontvangt men bovenop deze dalkorting nog eens 34 procent extra leeftijdskorting. Zo komt men tot maximaal 74 procent korting.

De OV-ambassadeurs organiseren op gezette tijden ook gratis proefreisjes om te helpen bij de praktische kant van het reizen; zoals het in- en uitchecken bij de diverse vervoerders. en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van het reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en meereis korting. Gaat u mee met een proefreis? Neem dan uw geldige OV-chipkaart mee, of koop tijdens de proefreis een kaartje. Een proefreisje kost gemiddeld 10 euro. Denkt u eraan dat u tijdens het reizen in het openbaarvervoer een mondkapje moet dragen. Ook geldt dat u een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs moet tonen. Wilt u meer weten over het reizen met de trein of bus leg dan contact met de OV ambassadeur in uw gemeente. Kijk op: www.ervaarhetov.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen naar 038-4540130, of een e-mailsturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl

Meer berichten