<p>De deelnemers aan de Kunstbrouwerij. </p>

De deelnemers aan de Kunstbrouwerij.

(Foto: Picasa)

De Kunstbrouwerij

OLDENZAAL - Ze zijn nu ruim twee jaar met elkaar in de weer, om hun kunstuitingen te realiseren. Aangemoedigd en opgezet door Kaliber – Kunstenschool, Fit–Art en vele Fondsen is men voor twee jaar geleden gestart met het project Twents Zilver ‘Kwiek met kunst’. 

Onlangs was ik uitgenodigd om een kijkje te nemen in de Kunstbrouwerij. In veel kerkgebouwen en kloosters is men eeuwenlang in de weer geweest om kunstuitingen tot stand te brengen en met succes. Nu ook in de keuken van de Hofkerk in Oldenzaal. 

Wanneer ik bij de zijingang van de Hofkerk aankom, zie ik dat een jongere man met paardenstaart en gekleed in een witte overal bezig is een schilderskist naar binnen te dragen. De wat oudere man draait zich om en ik kijk in de pretogen van Joop Hemmelder; geen onbekende in de Oldenzaalse kunstenaarswereld. De man in de witte overall blijkt een Kwiekmaker te zijn die betrokken is bij het project ‘Kwiek met Kunst’. 

Hij begroet mij met een “hartelijk welkom in de Kunstbrouwerij”. Een Kunstbrouwerij en dat in de keuken van de Hofkerk. Hier in die keuken op redelijke afstand van elkaar zit een groepje van zes creatievelingen die worden aangemoedigd en gestimuleerd door de Kwiekmaker. De Kwiekmaker die dat wat verloren dreigde te gaan, opnieuw tot leven wil brengen. Hier in de Hofkerk-keuken waar het kopje koffie niet ontbreekt komen ze wekelijks samen. Toos, Helma, Joop, Toos 2 en Fiet, vijf senioren die voor twee jaar geleden zich hebben aangemeld bij het project Twents Zilver.


Joop Hemmelder schildert - Foto: Picasa

De andere Kwiekmaker blijkt Rob van Putten uit Bathmen te zijn. Theatervormgever, beeldend kunstenaar, decorontwerper bij de Nederlandse Reisopera en nu mede-inspirator van de Kunstbrouwerij. Wanneer Helma en Rob elkaar voor het eerst ontmoeten en ze de Kunstbrouwerij tot leven brengen zijn het niet alleen de teken- en schildersvaardigheden die opnieuw tot zingeving worden gebracht. Want, zo blijkt bij het tekenen en schilderen, de stilte, de overdenkingen die ontstaan, de dwalingen door het verleden, de zin en de onzin van het leven dat voorbij is gegaan. Maar ook uitingen in de eigen levensverhalen, over verleden en heden, over oorlog en bevrijding. 

Rijkelijk belonen ze elkaar met de verhalen uit hun jeugd over het heden en het verleden. Samen hebben ze zich ze twee jaar lang op het kunstzinnige avonturenpad begeven. Ontwikkeling, groei, plezier en verbindingen zijn tot stand gebracht. Met het aanboren van het creatieve talent dat in mensen schuilt is men er in geslaagd om het leven in onze samenleving mooier en beter te maken. Dus doe mee en laat je informeren of meld je aan; stuur een mail naar: Twentszilver@fitart.nl

Foto en tekst: Martin Meijerink

Meer berichten