30 jaar Yvonne Hallema kunstzaken Tijd voor een groot feest

BORNE - Op 14 november bestaat de galerie van Yvonne Hallema, Hallema Art, 30 jaar. Dat gaat groots gevierd worden, want ze gaat ervan uit dat wij corona onder controle hebben en houden.

Yvonne heeft aan haar partner Ruurd de opdracht gegeven om een serie ontwerpen te maken die betrekking hebben op corona en passen bij het 30-jarige jubileum. Het overwinnen van de pandemie en het 30-jarig bestaan zullen dan ook op kunstzinnige wijze tot uiting worden gebracht in een kunstwerk met een oplage van maar liefst 30 stuks. Maar we laten de vriendelijke en altijd opgewekte Yvonne zelf aan het woord.

Kunstgalerie Hallema Art
“Op het moment dat ik verkering kreeg met Ruurd had ik nooit kunnen weten dat mijn leven er zo mooi en bijzonder zou gaan uitzien. Komende vanuit Maastricht ging Ruurd lesgeven aan St Paul te Almelo en ik ging werken bij weekkrant Twente Intiem, naderhand De Twentsche Courant. Als cultuurwetenschapper wilde ik toch meer doen en begon met mijn eigen galerie. In 1991 nadat wij in Borne het bijzondere Sint Jozefsgebouw kochten en verbouwd hadden tot woonhuis, atelier voor Ruurd en ik mijn eigen mooie galerie YVONNE HALLEMA KUNSTZAKEN de Galerie voor hedendaagse kunst was een feit. Wat was ik er blij mee en wat bracht het een hoop mooie levendigheid met zich mee. Uiteraard had ik Ruurd z’n beelden als hoofdmoot maar daarnaast had ik vanaf de allereerste tentoonstelling een keur aan hedendaagse topkunstenaars. Charlotte Molenkamp, Sjer Jacobs, Theo Wolvekamp, Jacqueline de Vries, Ronald Westerhuis en vele anderen. Wat hebben we een hoop mooie dingen meegemaakt. Ook onze kinderen hebben het er nog geregeld over. Vanaf dat ze het konden en wilden, hielpen ze mee met de exposities, bijvoorbeeld bij de openingen. Zo klein als ze waren zeulden ze met dienbladen met glazen wijn en plateaus met hapjes.”


 Foto: Ruurd Hallema

Bijzondere banden
“En wat zo mooi is in mijn werk (ons werk), dit werk schept een band met velen. Onze beste vrienden hebben we leren kennen omdat ze in de galerie een beeld kwamen kopen. En in al die 30 jaar hebben we geregeld uitgebreid. Een grachtenpand in Amsterdam met een prachtige galerie, een statig pand in Ootmarsum met een zeer toegankelijke galerie maar de basis was en is en blijft toch Borne.”

Tijd voor een feestje
“En nu is het binnenkort groot feest. Op 14 november 2021 vieren we dat de galerie in Borne 30 jarig bestaat. 30 jaar, en dat gaan we groots en bijzonder vieren. Uiteraard is er weer zoals altijd een eindejaarsbeeld. Dit keer in een oplage van 30 stuks – hoe kan het ook anders hé? In dit beeld wordt Vreugde en Overwinning uitgebeeld. Vreugde vanwege het 30-jarig bestaan maar ook de overwinning van onder andere corona en alle narigheid. Naast Ruurd z’n werk heb ik bij deze jubileumexpositie ook de schilderijen van Jacqueline de Vries, Marieke Hulsegge en de keramiek van Sjer Jacobs. De opening zal bijzonder zijn. Deze wordt gedaan door een speciaal en bijzonder persoon. Ik zie jullie allemaal? Zet het in je agenda 14 november 2021.”

Tekst: Martin Meijerink

Meer berichten