<p>Caroline Coumans</p>

Caroline Coumans

(Foto: Lenneke Lingmont)

“Hoe ouderen langer zelfstandig blijven”

Ouderen willen niet worden betutteld en vooral hun zelfstandigheid behouden. En dat gaat vaak goed. Maar in deze tijd waarin mantelzorgers niet altijd beschikbaar zijn en de thuiszorg tegen grenzen aanloopt kan een extra steuntje in de rug net het verschil maken. Een Buuf is dan een uitkomst.

De meeste ouderen willen zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten. Ze ervaren het als een grote stap om een ‘vreemd’ iemand toe te laten. Toch is het belangrijk om hier op tijd over te praten. Want als er hulp nodig is, dan is het fijn als hier iets voor geregeld is. Zodat een bekend gezicht komt helpen en men langer thuis kan blijven. Ondersteuning voor ouderen gaat om zaken als hulp bij het op orde houden van het dagelijks leven, gezellige aanspraak, hand- en spandiensten in en om het huis, er samen op uit gaan, mee naar de specialist of gewoon een oogje in het zeil houden. Belangrijk is dat de oudere bepaalt wie er komt en waarmee wordt geholpen. Dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Ook, en misschien wel juist, in coronatijd.

Buuf van Brokant
Een van de organisaties die gespecialiseerd is in deze hulp is Brokant. Bij Brokant kan men een beroep doen op een Buuf, een particuliere ‘buurvrouw’ die ouderen per uur of dagdeel kunnen inhuren. In de afgelopen periode is de vraag naar deze vorm van ouderenondersteuning toegenomen. Wat hierbij van grote waarde blijkt is de inzet van een Buufcoach. Deze komt eerst bij de oudere thuis en bespreekt hoe het gaat en waarmee hij of zij geholpen wil worden. Als een Buuf kan helpen zorgt de Buufcoach daarvoor.

Ook langer zelfstandig blijven?
Neem rustig contact op met een van de buufcoaches. Of kijk op de website www.brokant.nl

Manon Frieling
(06- 51 99 26 22)
Caroline Coumans
(06- 53 54 43 28)

Meer berichten