Wijs oud worden: een realistisch ideaal?

Frits de Lange doet vanuit zijn vakgebied, de ethiek, al lang onderzoek naar ‘goed ouder worden’. Als 65-plusser is hij nu ook een beetje ervaringsdeskundige, een oudere-in-opleiding. In zijn boek Eindelijk volwassen. De wijsheid van de tweede levenshelft (Ten Have 2021). legt hij uit waarom je op je oude dag niet het gevoel hoeft te krijgen dat het met je gedaan is.

Hij gelooft ook niet in de ouderdom als alleen maar een succesverhaal. De Lange: “Het ene beeld (misère) zet een domper op de oude dag, het andere (succesvol oud worden) verkoopt een illusie. Bij het ene verhaal denk je: ja dat wil ik ook! Bij het andere: dat voor geen goud! En toch versterken ze elkaar omdat ze dezelfde basisovertuiging hebben: goed oud worden is eigenlijk niet oud worden.” Maar we wórden oud, of je wilt of niet. Erken dat gewoon. De echte vraag is dan ook: hoe wil je oud zijn? Wat voor persoon wil jij dan worden?

Wijs oud worden
Wijs oud worden, dat is het realistische ideaal waar De Lange in zijn boek een goed woord voor wil doen. Niet dat alle ouderen per definitie wijs zijn. Je moet het wel willen worden. Wijsheid is een ontwikkelingstaak in de ouderdom. Het is een rijpingsproces, die zich openbaart in zelfkennis en zelfrelativering. Het gaat in die levensfase niet meer om je ego. De maskers die je ophad en de rollen die je in de eerste levenshelft hebt vervuld doen er steeds minder toe. Het komt nu aan op waar het in het leven echt om draait. Je leert zo met meer compassie te kijken naar jezelf, de ander, de wereld om je heen en de generaties waaruit je bent voortgekomen en die nog zullen volgen na jou. Dat helpt ook om je beter te verzoenen met je eigen dood.

Lezingen
De Lange verzorgt naar aanleiding van het boek ook een lezing & liedjes over wijs ouder worden (zie https://www.fritsdelange.nl/lezingen/). Frits de Lange is (sinds 1997) hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen.

Meer berichten