Bad Bentheim
Bad Bentheim Foto: Shutterstock

Bad Bentheim heeft meer te bieden dan u denkt!

Algemeen

BAD BENTHEIM – Deze zomer zullen naar verwachting veel mensen vakantie dicht bij huis vieren. Gelukkig hoef je niet ver te reizen om toch een mooie vakantie te hebben. Zo hoopt ook Bad Bentheim dit jaar veel Nederlandse toeristen te verwelkomen.

De afgelopen jaren nam grensoverschrijdend toerisme steeds meer toe. Nederlandse toeristen gingen vaker op vakantie in Duitsland en Duitse toeristen bezochten vaker Nederland. Overijssel is aantrekkelijk voor onze Duitse gasten; we hebben veel rust en ruimte, maar ook de gemoedelijke gastvrijheid die zij zo waarderen. Tegelijk biedt de Duitse grensstreek ook veel waar wij van houden, zoals mooie natuur, geschiedenis en cultuur. Dankzij wederzijdse promotie en grensoverschrijdende samenwerking proberen gemeenten aan beide kanten van de grens mensen over te halen om eens in het buurland op vakantie te gaan. Dit versterkt de toeristische aantrekkelijkheid van de regio als geheel.

Voel je thuis!
Voor dit artikel spraken we met burgemeester Dr. Volker Pannen van Bad Bentheim. Uiteraard over wat zijn gemeente te bieden heeft voor de toerist, maar ook de kansen en uitdagingen in deze bijzondere tijd. Bad Bentheim ligt net over de grens bij Oldenzaal en Losser en telt zo’n 16.000 inwoners – waarvan zo’n 2.000 Nederlanders. Het is dus een stad waar de Nederlandse toerist zich absoluut thuis voelt. “Ruim 60 procent van de gasten die Bad Bentheim bezoeken komt al uit Nederland. Het is voor veel mensen dan ook een ‘zomer-kolonie’; ze komen jaar op jaar weer terug.” Ook de Nederlandse Koningin Emma bezocht Bad Bentheim regelmatig, voor bezoek aan haar zus Prinses Pauline, en om er te kuren.

Bad, Burg en Bühne
Toerisme in Bad Bentheim draait eigenlijk om drie thema’s: Bad, Burg en Bühne. Het ‘Bad’ in Bad Bentheim verwijst naar historie als kuuroord. Al meer dan 300 jaar bieden de natuurlijke zwavel- en zoutwaterbronnen ontspanning en verlichting van klachten voor een brede doelgroep. Wellness is ook nu nog een belangrijk thema; vele bezoekers genieten van de Bentheimer Mineraltherme om helemaal tot rust te komen.

‘Burg’ verwijst naar de mooie historie van de stad die ook nu nog goed zichtbaar is. Zo kennen veel mensen Bad Bentheim van het Kasteel Bentheim dat stamt uit de elfde eeuw, maar ook het historische Zandsteenmuseum is zeker een bezoek waard. Een project in uitvoering is de realisatie van een ‘Batavia-poort’ in het kasteelpark. Dit is een replica van een zandstenen poort die in 1629 in bewerkte blokken vervoerd werd op het schip Batavia, wat voor de Australische kust zonk.

‘Bühne’ omvat cultuur in de breedste zin. Zo zijn er straks hopelijk weer veel mooie voorstellingen te bekijken in het openluchttheater van Bad Bentheim, wat stamt uit 1925. Eén van de voorstellingen die in augustus te zien is, is ‘Reis om de wereld in 80 dagen’ van Jules Verne. Daarnaast kent Bad Bentheim diverse kunstmusea. Bezoek zeker het museum De Herrenberg, met een mooie collectie van oude Nederlandse meesters. Bad Bentheim was namelijk ook onder meer inspiratie voor Jacob van Ruisdael, die meermaals het kasteel schilderde. Of bezoek het Otto Pankok museum; gewijd aan de Duitse schilder, graficus en beeldhouwer die na de oorlog in Gildehaus kwam te wonen.

Uitdagende tijd
Uiteraard is de grote uitdaging op dit moment de coronacrisis. Burgemeester Pannen hoopt dan ook dat mensen straks weer vrij de grens over mogen zonder de omslachtige test- en meldverplichtingen die nu van kracht zijn. “Grenzen hebben in deze tijd weer echt betekenis gekregen. Het oplossen van corona is een Europese uitdaging. Wij hopen dat er in het tweede halfjaar weer meer toeristen kunnen komen; we laten ze zien dat zij hier veilig naar toe kunnen.”

Samen kansen benutten
Oldenzaal en Bad Bentheim hebben al een hechte band, zo benadrukt ook wethouder Evelien Zinkweg van Oldenzaal. Er zijn al veel leuke contacten tussen de KBO Oldenzaal en de Seniorenrat in Bad Bentheim. Dit najaar willen zij weer een bijeenkomst houden als de maatregelen het toestaan. Hier zal dan gepraat worden over meer grensoverschrijdende thema’s, zoals over op welke manieren zij elkaar zouden kunnen ondersteunen maar ook over gezondheid. Daarnaast worden mogelijk gezamenlijk gebouwen aangelicht in beide steden, onder andere tijdens het muziekfestival in Bad Bentheim.

De grensoverschrijdende treinverbinding tussen Hengelo en Bad Bentheim maakt het makkelijk om elkaar weer te bezoeken. Verder is wethouder Zinkweg ook enthousiast over de nieuwe scootmobielroutes tussen beide plaatsen, tevens te gebruiken als fietsroute. Oldenzaal en Bad Bentheim liggen slechts 15 kilometer van elkaar, waardoor een trip met de scootmobiel of elektrische fiets goed te doen is. Beide gemeenten zijn heel complementair aan elkaar wat mooie kansen schept op toeristisch en economisch vlak. Zo is er veel wederzijdse promotie, waardoor gasten in de ene stad geregeld besluiten om de andere stad te bezoeken. Dit is weer gunstig voor het totaal aantal overnachtingen.

Samenwerking met een stad als Bad Bentheim kan ook interessant zijn om samen meer te bereiken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk aanboren van Europese subsidies. De wethouder stelt dan ook dat het goed is om elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen en mogelijkheden om samen te werken. Iets wat burgemeester Volker Pannen zeker onderschrijft; hij praat dan ook geregeld over grensoverschrijdende thema’s met ambtsgenoten aan beide kanten van de grens. Zoals burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal en Cia Kroon van Losser, maar ook burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau. Samen kun je immers veel meer dan alleen, zo is de gedachte.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de toeristische mogelijkheden in Bad Bentheim op: www.bentheim-duitsland.nl


Burgemeester Dr. Volker Pannen
Wethouder Evelien Zinkweg
!
Afbeelding
Service centraal bij Phone House Enschede 4 uur geleden
Afbeelding
Digi-veiligheid kan beter voor senioren 9 uur geleden
Afbeelding
“Wat een ander ervan denkt, maakt ons helemaal niets uit!” 7 dec, 19:11
Afbeelding
Ontruimingen Twente: snel en betrouwbaar een leeg pand 7 dec, 12:09
Afbeelding
Kerstkaartenactie 7 dec, 08:06
Afbeelding
Sokken breien voor een goed doel 6 dec, 17:04
Afbeelding
Voorwoord Herman Pieper 6 dec, 12:03
Afbeelding
Heel wat doen voor een rechtvaardig pensioen, doe mee! 7 okt, 19:07