Afbeelding
Foto: Shutterstock

Brandveilig kamperen

Algemeen

OVERIJSSEL - We leven in een bijzondere tijd en kijken met z’n allen reikhalzend uit naar de zomer. Heerlijk op pad met de caravan, camper of tent. Even een andere omgeving dan rondom ons eigen huis. Maar het is goed om ook op vakantie stil te staan bij brandveiligheid. Heeft u bijvoorbeeld nagedacht over een vluchtplan? En hoe zit het met rookmelder(s) en een blusdeken in uw mobiele huis? Hieronder geven we u een aantal tips zodat uw lang verdiende vakantie niet in rook op gaat.

Heeft u een camper of caravan? Laat deze dan jaarlijks keuren door een erkende organisatie. Wanneer u daarna met uw caravan, tent of camper op een mooi plekje in een zonnig oord staat, is het belangrijk een aantal zaken goed te controleren. Rookmelders redden levens! Juist op vakantie verblijft u vaak in een relatief kleine ruimte met primitieve voorzieningen. Hierdoor is er extra kans op brand of een koolmonoxidevergiftiging. Rookmelders en koolmonoxidemelders redden in zo’n geval echt uw leven. Zij zorgen ervoor dat uw op tijd gewaarschuwd wordt en kunt vluchten. In uw vakantieverblijf mogen deze dus niet ontbreken. Wilt u het helemaal goed voor elkaar hebben? Plaats dan ook een gasdetector en neem een goedgekeurde blusdeken mee.

Brandblusser, een veilig idee
Een brandblusser mag in geen enkel vakantieverblijf ontbreken. Daarmee kunt u een beginnende brand zelf blussen en erger voorkomen. Bedenk wel dat u met blussers maar een korte tijd kunt blussen. Bij de betere doe-het-zelfzaken kunt u zich laten informeren welke blusser voor u het meest geschikt is. Zo maakt een poederblusser bijvoorbeeld de elektronica in uw caravan kapot. Bij een schuimblusser is er veel minder nevenschade.

Gasflessen
Ongelukken met gasflessen gebeuren meestal doordat ze verkeerd worden gebruikt. We zetten de belangrijkste tips voor veilig gebruik op een rij: Bewaar en vervoer gasflessen bij voorkeur rechtop. Bewaar en gebruik gasflessen op een koele en geventileerde plaats. Kom nooit met open vuur in de buurt van een gasfles. Let erop dat gasflessen zijn aangesloten met een goedgekeurde slang en volgens de voorschriften van de fabrikant. Voorkom dat deze beschadigd kunnen worden. Gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen van maximaal 1,5 meter lengte. Vernieuw de slangen ten minste om de twee jaar. Zorg dat de verbindingen aan beide zijden zijn voorzien van deugdelijke slangklemmen. Gebruik altijd een drukregelaar tussen de fles en het gasapparaat en vervang de drukregelaar om de vijf jaar. Sluit de gasfles als u het gastoestel niet gebruikt. Gebruik bij het openen en sluiten geen gereedschap maar doe het met de hand.

Veilig eten
Op vakantie is het heerlijk om aan het einde van de dag de barbecue aan te steken. Helaas gebeuren er veel ongelukken tijdens barbecues of het stoken van een vuurtje. En het blijft dan niet altijd beperkt tot een brandwond. Met de volgende tips voorkomt u onveilige situaties: Check vóórdat u begint met barbecueën, het gebruik van een vuurkorf of het aanleggen van open vuur of dat wel is toegestaan. Plaats de barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond en op voldoende afstand van brandbare materialen zoals tentdoek, parasols en hagen. Zorg dat spelende kinderen of huisdieren de barbecue of vuurkorf niet omver kunnen lopen. Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van een barbecue of vuurkorf. Gebruik bij de barbecue alleen houtskool of briketten als brandstof; briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof en nooit benzine, petroleum of spiritus. Plaats een gasfles van de gasbarbecue niet onder de barbecue, maar zet deze er naast. Houd een brandblusser, emmer water of zand bij de hand. Dek een nog brandende barbecue of vuurkorf na gebruik af met zand. Ga niet lopen met een brandende barbecue of vuurkorf.

Brandwonden: eerst water, de rest komt later!
Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken. De ernst van de schade hangt af van de temperatuur, hoe lang er hitte op de huid is geweest en wat de oorzaak is van de verbranding. Boven een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius beschadigt de huid al. Wat als het slachtoffer nog brandt? Doof dan de vlammen door het slachtoffer over de grond te rollen. Gebruik eventueel een stevige jas of een blusdeken om de vlammen te doven. Bedek daarbij het slachtoffer vanaf de nek naar de benen. Zo voorkom je dat (meer) vlammen het gezicht raken. Ga daarna koelen! Minimaal 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche in de buurt? Al het water is beter dan niet koelen. Koel alleen de wond om onderkoeling te voorkomen. Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en bij kinderen de luier zodat u ziet waar de brandwonden zitten. Zo kunt u goed koelen. Raadpleeg de huisarts of bel 112 afhankelijk van de grootte van de wond.

Dagje de natuur in
Eenmaal op vakantie blijft u waarschijnlijk niet weken lang alleen op de camping. Een dagje erop uit en de omgeving verkenning staan meestal op de planning van iedere vakantieganger. Gaat u een ritje maken met de auto of camper naar een natuurgebied of de kust? Wij geven een aantal tips om natuurbranden te voorkomen: Kijk goed waar u uw (warme) auto neerzet. Een uitlaat en katalysator worden erg heet en wanneer u parkeert in hoog en droog gras kan dit een natuurbrand veroorzaken. Parkeer daarom ook niet op bospaden of toegangswegen. In geval van brand moeten brandweervoertuigen vrij baan hebben. Rook liever niet in natuurgebieden. Doet u het toch, maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voor u hem weggooit. Let ook goed op of er een rookverbod van kracht is. Afval kan ook brand veroorzaken. Gooi het daarom altijd in de daarvoor bestemde bakken of neem het mee. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand zetten. Op sommige plekken is het toegestaan gebruik te maken van barbecues, kampvuren en vuurkorven. Maar houdt u altijd aan de regels die ter plekke gelden. Help natuurbranden voorkomen! Wat moet u doe wanneer u een brand ontdekt? Vlucht naar een veilige plaats: de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom. Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar altijd haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand u inhaalt of insluit, is dan het kleinst. Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar u bent en wat er aan de hand is.

Meer informatie over brandveiligheid
Wilt u meer weten over het thema brandveiligheid, bezoek dan onze website www.brandweer.nl/brandveiligheid. Zijn er onderwerpen op het gebied van brandveiligheid waar u graag een artikel over zou willen lezen? Laat het de redactie weten!


Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05