Foto:

Er zijn zoveel mogelijkheden!

HENGELO – “Mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is en dat is jammer”, aldus Ilona Lageschaar van Wouda Orthopedie in Hengelo. “Wij zouden veel meer mensen kunnen helpen om hun klachten te verlichten.”

Ilona is als orthopedisch technoloog en orthopedisch schoenmaker al vele jaren werkzaam bij Wouda Orthopedie. “Geen dag is hetzelfde. Als klanten met vergelijkbare klachten komen, kan de oplossing toch heel verschillend zijn en geen enkele klant is in omgang gelijk.” Ilona vertelt dat de klant helpen het uitgangspunt is; niet de verkoop. Dit kan ook betekenen dat zij doorverwijzen. Een adviesgesprek over protheses, ortheses, steunkousen en orthopedisch schoeisel is altijd vrijblijvend en gratis.

Ortheses
Velen kennen de ortheses wel, maar dan onder de naam brace of spalk. De orthese zorgt voor ondersteuning, corrigeert de stand of stabiliseert. Voor alle ortheses vanaf de nek tot aan de voeten kun je bij Wouda terecht. “Het is maatwerk! Mensen zijn nog wel eens geneigd om bij een sportwinkel of drogisterij een brace te kopen. Deze confectie-braces zijn niet voor iedereen een oplossing. ”Wanneer een confectie-orthese niet volstaat, kijkt men naar aanpassingen om deze geschikt te maken óf een geheel op maat gemaakte orthese.” Bij veelvuldig handen wassen zijn deze stoffen exemplaren niet geschikt. In dat geval is een orthese van zilver een betere oplossing. Voordeel is dat ze er mooi uit zien en dat er geen huidirritatie optreedt bij zweten. Wanneer bijvoorbeeld een hand/polsorthese veel te verduren krijgt, omdat iemand graag tuiniert, heeft een robuustere orthese van leer met verstevigingen de voorkeur.”

Protheses
Wouda Orthopedie levert niet alle mogelijke protheses, alleen protheses voor bij een amputatie vanaf bovenbeen tot en met de voet. “Wanneer ook het heupgewricht is geamputeerd laten we het maken van een beenprothese over aan iemand die daarin gespecialiseerd is. Datzelfde geldt ook voor armprotheses”, aldus Ilona. Een prothese is echt maatwerk. “Het merendeel van onze protheseklanten heeft te maken met vaatproblemen, daardoor is de stomp altijd zeer kwetsbaar en gevoelig. Drukplekken moeten dan zeker voorkomen worden.” Er zijn meerdere mogelijkheden van de bevestiging van de prothese aan de stomp. Zo is er een liner, een siliconen ‘sok’ die over de stomp gaat en daar in feite aan blijft ‘plakken’. De liner heeft een koppeling waar de prothese aan vastgemaakt wordt. Een andere mogelijkheid is het systeem waarbij de prothese door vacuüm wordt opgehangen met behulp van de liner aan de stomp. Welk systeem het beste werkt, hangt onder meer af van de lengte, gewicht en de bezigheden van de drager. Iedereen die in een rolstoel binnenkomt, kan uiteindelijk weer lopen met een prothese. “We zien bij een onderbeenamputatie dat mensen weer snel op de been zijn, bij een knie- of bovenbeenamputatie is dit moeizamer”

Orthopedische schoenen
Vaak hebben mensen bij de term orthopedische schoenen de wat logge schoenen van vroeger voor ogen, maar er is nu zo veel meer mogelijk. “Eerst maakten we bij Wouda de schoenen helemaal zelf van boven tot onder. We hadden een grote voorraad leer, maar desondanks was de keuze beperkt. De juiste stand en afwikkeling van de schoen wordt door de aanmeter bepaald. Nu maken wij de supplementen/steunzolen en de passchoenen nog wel zelf, maar laten we de schachten en het onderwerk buiten de deur maken. In feite kan elke schoen uit de schoenenwinkel worden nagemaakt maar dan wel met de noodzakelijke aanpassing en gebruiksvriendelijk voor de klant.”

Meest effectief
Belangrijk is dat mensen ook daadwerkelijk de orthopedische schoenen, ortheses en protheses willen dragen. Alleen dan heeft het nut! “Het kan dus zijn dat we uiteindelijk niet de klant met het hulpmiddel dat het beste past bij de klachten naar huis laten gaan, maar met dat wat de klant gaat gebruiken en daardoor uiteindelijk het meest effectief is.” Wat nog wel eens vergeten wordt is dat veranderingen van het lichaam invloed kan hebben op de functionaliteit. Veel aangekomen of afgevallen? Meer gaan bewegen? Gegroeid? Laat controleren of de orthese, prothese of orthopedische schoenen nog voldoen!

Kijk voor meer informatie over de dienstverlening van Wouda Orthopedie op: www.wouda-orthopedie.nl

Meer berichten