Afbeelding

Eric en zijn strijd

Algemeen

HENGELO - Eric Hochstenbach (67) is een medeburger, geboren met een beperking. Eric vecht en strijd al meer dan twintig jaar voor een beter leven. Een beter leven niet alleen voor hem zelf, maar voor velen die geboren zijn met een beperking, of een beperking hebben gekregen.

Jaren geleden trof ik Eric in Hengelo op het terras van de huiskamer van Hengelo, restaurant Nationaal. Hij sprak mij aan, en mijn eerste reactie was, “man, ben jij dronken”. Deze opmerking heeft mij, nadat Eric mij duidelijk had gemaakt dat hij ook beperkt was in zijn spraak, gemaakt tot medestrijder en aandachtvrager voor onze medeburgers met een of meerdere beperkingen. Aandacht blijven vragen en gehoor vinden voor Eric Hochstenbach en zijn medemensen met aangeboren dan wel gekregen beperking. Waar lotgenoten met een beperking dikwijls tegenaan lopen is vaak bij de eerste confrontatie met de medeburgers zonder beperkingen. Men ziet dan wel of niet de beperking en denkt dan vaak dat het bij hem of haar in de bovenkamer niet goed zit.

Jarenlang al vraagt Eric om aandacht. De ontvangst om aandacht te krijgen is veelal minimaal. Toch is Eric Hochstenbach, zo heb ik ervaren, niet de man die bij de pakken gaat neerzitten. Aandacht en erkenning voor hem zelf maar ook met name voor zijn mede-burgers met een beperking; dat is zijn opdracht. Diverse acties heeft hij ondernomen, hopelijk komt er nu de doorbraak. Eric voerde in coronatijd een videogesprek met Marijke van Beukering (Tweede Kamerlid CDA) ze heeft in haar portefeuille de Participatiewet. Marijke heeft hem toegezegd dat ze tot actie gaat komen. Het is een moeilijke weg om iemand uit de politiek in Den Haag te enthousiasmeren, ook de landelijke media toont weinig of geen belangstelling voor de medeburgers in onze samenleving met een beperking.

De tijdelijke minister van gehandicapten zaken Rick Brink gaf ondanks de aandacht die Eric meerdere malen bij hem heeft gevraagd niet thuis. De verwachtingen voor aandacht? Mogelijk had Eric te hoge verwachtingen van Rick Brink. Ook Lucille Werner, nu Tweede Kamerlid voor het CDA, staat niet op de barricaden ondanks haar eigen beperkingen. Wij hier in Twente, in Overijssel en met name Hengelo laten Eric niet alleen staan in zijn strijd.

Ik heb hem mede aangezet en geactiveerd om door te zetten en vorig jaar kwam van zijn hand het boekwerk in de verkoop ‘Gelukkig ik leef nog’. Het was Matijn Nijihuis, werkzaam bij RTV Oost die in 2018 al aandacht vroeg voor mensen met een beperking. In een artikel in de regionale krant riep hij op: “Laat mensen met een handicap gewoon op de TV zien”. En nu gaat Eric hopelijk zijn doorbraak maken. Eerst was er zijn boek en nu het is onze regionale Radio en TV zender die aandacht schenkt aan Eric en zijn lotgenoten. Regionaal en landelijk gaan we hopelijk Eric ook ondersteunen. Omroep Max is in beeld. Blijf niet langs de zijlijn staan maar ondersteun Eric en alle medestrijders. Ze verdienen blijvend aandacht. Stuur een mail naar hochstenbach_eric@hotmail.com of kijk op Facebook: ‘Daar lusten de honden geen brood van’.

Foto en tekst: Martin Meijerink

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37