Afbeelding

Brandweer Twente informeert Koolmonoxide: wat zijn de gevaren en hoe voorkom je die?

Algemeen

TWENTE - Koolmonoxide (CO) is een erg gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft en ruikt het niet, maar u kunt door CO-vergiftiging wel bewusteloos raken of zelfs overlijden. Een CO-vergiftiging kan iedereen overkomen. Gelukkig kunt u er zelf voor zorgen dat de kans voor u zo klein mogelijk wordt. We vertellen u graag wat meer over koolmonoxide en geven drie simpele maar belangrijke tips om een CO-vergiftiging te voorkomen.

Wat doet koolmonoxide precies met ons lichaam? Wanneer u koolmonoxide inademt, hecht dit zich aan de hemoglobine in uw bloed. Dit is het eiwit dat zuurstof transporteert in het bloed. Koolmonoxide bindt zich ongeveer 230 keer sneller aan hemoglobine dan zuurstof, waardoor zuurstof zich hier niet meer aan kan binden. Daardoor ontstaat een zuurstoftekort in de weefsels.

Symptomen
De symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken en wazig zien. Bij een langere blootstellingsduur of hogere concentratie CO kunt u verward raken, flauwvallen, pijn op de borst krijgen, benauwd worden en een onregelmatige hartslag en ademhaling krijgen. In geval van een ernstige vergiftiging zijn de symptomen: verlaagde bloeddruk, toevallen, longoedeem, hartritmestoornissen, hartstilstand en ademhalingsstilstand. Uiteindelijk kunt u in een coma raken of zelfs overlijden. Best wel beangstigend, maar gelukkig kunt u zelf met drie eenvoudige maatregelen een CO-vergiftiging voorkomen.

Ventileer: Zet 7 dagen per week en 24 uur per dag een rooster open of een raam op een kiertje.

Controleer: Laat uw verwarmingstoestel zoals cv-ketel, geiser of kachel, minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.

Alarmeer: Zorg voor uw eigen veiligheid en plaats een CO-melder zodat u op tijd gewaarschuwd wordt.

Correcte plaatsing
Het op de juiste plek plaatsen van een koolmonoxidemelder is erg belangrijk. CO is net iets lichter dan lucht en mengt zich met de warme lucht uit een verbrandingsapparaat (cv-ketel, geiser, kachel). Omdat warme lucht opstijgt naar het plafond, moet de CO-melder in de ruimte van het verbrandingstoestel altijd zo hoog mogelijk hangen, op 1 tot 3 meter van het toestel. Ook in een ruimte zonder een verbrandingstoestel is een CO-melder belangrijk. CO mengt met de directe omgevingslucht en kan zich door natuurlijke stroming verspreiden door de gehele woning via kieren en openingen. In de verblijfruimtes zonder verbrandingstoestel moet de CO-melder daarom op ademhalingshoogte worden opgehangen. In de slaapkamer is dat ter hoogte van uw bed en in de woonkamer ter hoogte van uw bank. De CO-melder moet altijd in de luchtstromen zitten en daarom op minimaal 30 cm uit de hoeken worden geplaatst.

Wist u dat?
- Een CO-melder geen vals alarm kan geven? Een CO-melder bevat een sensor die bestaat uit een gel met onder andere zwavelzuur. Zodra deze gel langere tijd word blootgesteld aan CO, gaat het een reactie aan met het zuur. De melder geeft dan een alarm. Een vals alarm is dus eigenlijk niet mogelijk.

- Een CO-melder niet tegen vocht kan? Door vocht (damp) werkt de CO-melder na enige tijd niet meer (goed). Plaats de CO-melder dus niet in de badkamer, maar in de ruimte waar de badkamer op uitkomt. U kunt wel een CO-melder plaatsen in de keuken, maar let er dan op dat de melder niet regelmatig wordt blootgesteld aan vocht (door koken of de vaatwasser).

- De helft van de Nederlanders denkt geen risico te lopen op een CO-vergiftiging? Dit is onterecht, want een CO-vergiftiging kan iedereen overkomen. Gelukkig weet u nu wat u moet doen om dit risico zoveel mogelijk weg te nemen.

- Ruim 47 procent van de CO-ongevallen wordt veroorzaakt door een moderne ketel?Koolmonoxidevergiftiging associëren we vaak met oude geisers of slecht onderhouden toestellen. Maar ook met een moderne cv-ketel kan het misgaan. Er zit geen automatische beveiliging op. Verbrandingsinstallaties slaan niet af wanneer er teveel koolmonoxide vrijkomt en geven ook geen foutmelding. Ook menselijk handelen kan een oorzaak zijn van het vrijkomen van CO. Bijvoorbeeld door een verkeerde installatie van het toestel of het niet controleren / vervangen van de rookgasafvoer. Een CO-melder is daarom onmisbaar!

Doe de CO-wijzer!
Bezoek de website www.brandweer.nl/co en vind alles wat u moet en wilt weten over koolmonoxide. Doe de CO-wijzer test! Ontdek hoeveel CO-melders u nodig heeft om uw huis veilig te maken. Wilt u meer weten over het thema brandveiligheid, bezoek dan onze website www.brandweer.nl/brandveiligheid. Zijn er onderwerpen op het gebied van brandveiligheid waar u graag een artikel over zou willen lezen? Laat het de redactie weten!

Afbeelding
Senior couple in bed together, top view
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37