Foto: Ineke Clark

Uit Ineke’s receptenboekje

Ineke Clark is met haar Catering bedrijf “Gezina Maria” een bekend culinair gezicht. In deze rubriek deelt zij haar heerlijke recepten, voorzien van een anekdote passend bij het recept.

"Sommige gerechten gaan een leven lang mee. Dit handgeschreven recept heb ik van mijn moeder en het is minstens 60 jaar geleden dat ze dat opgeschreven heeft. Het was voor die tijd best wel een bijzonder recept met als ingrediënten onder andere knoflook, gember en ketjap. Het is een recept dat ze had gekregen van een dame uit Usselo. Als kinderen kwamen wij heel graag bij haar omdat ze midden in het bos in een soort kabouterhuisje woonde, dat wat nu de Fredberg is. Het recept vermeldt ook nog dat je, wanneer je de rijst droog gekookt hebt, de pan in kranten moet wikkelen en een paar uur in bed of in een hooikist moet zetten. Kun je nagaan hoe antiek het recept is. Maar het is wel een heel tijdloos gerecht, want ik vind het nog steeds superlekker en maak het nog heel vaak. In plaats van speklappen kun je ook kippedijen nemen."

Witte rijst met kool en prei (voor 4 personen)

  • Speklappen 3 stuks
  • 1 witte kool of spitskool
  • 1 dikke prei
  • 1 bosje selderij
  • 1 /2 bosje peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 3 deciliter groente- of vleesbouillon
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 5 eetlepels ketjap Peper/zout

Snijd het vlees fijn. Kruid het vlees met peper en zout en bak aan in boter. Voeg daarna de fijngesneden kool en prei toe. Roer even door en voeg dan de overige ingrediënten toe.

Blus af met de bouillon en laat met het deksel op de pan gaar stoven. Voeg op het allerlaatst de selderij en de peterselie toe en serveer met witte rijst. Je kunt eventueel naar smaak nog ketjap toevoegen.

Meer berichten