Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Rookmelders redden levens Ruim 75 procent van Nederland heeft ze, u ook?

Algemeen

Een brand ontwikkelt zich razendsnel. Als u niet op tijd weet te vluchten, zal de giftige rook u bedwelmen waardoor u bewusteloos raakt en niet meer veilig buiten komt. Deze levensgevaarlijke situatie ontstaat al binnen enkele minuten.

Snelle ontdekking van brand door rookmelders is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als u (samen met uw dierbaren) veilig buiten moet zien te komen. Zeker als u ligt te slapen zijn rookmelders het enige dat u waarschuwt bij brand en u de tijd geeft om te vluchten. Als u slaapt, ruikt u namelijk niets… Heeft u rookmelders in huis? Hangen ze op de juiste plaats en werken ze goed? Onderhoud u ze regelmatig? We nemen u graag mee met onderstaande tips!

Werkende rookmelders

Heeft u rookmelders in huis? Perfect! Maar werken ze ook goed? Wij adviseren om maandelijks de rookmelders te testen door te testknop in te drukken. Let wel! Hierbij test u alleen de werking van de batterij, en niet of deze de rook goed signaleert. Om te zorgen dat deze goed blijft functioneren is het van belang dat u uw rookmelders stofvrij houdt door af en toe met de stofzuiger het stof te verwijderen. De rookmelders mogen in geen geval ouder zijn dan 10 jaar. Is uw rookmelder ouder dan 10 jaar? Dan is het tijd om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Aanschaf rookmelders

Nog geen rookmelders in huis? Dan wordt het hoog tijd! U kunt ze bij een bouwmarkt aanschaffen of via een webshop. Kies wel voor een melder die voldoet aan de Europese norm NEN-EN 14604. Het advies is rookmelders aan te schaffen die een batterij hebben met een levensduur van 10 jaar. Zo hoeft u niet ieder jaar de batterij te vervangen, wat zorgt voor een hoop gemak.

Beste - beter - voldoende

Waar moet u de rookmelders plaatsen? Het allerbeste advies (niveau) is dat u rookmelders ophangt in uw vluchtwegen, slaapkamers en alle ruimtes waar mogelijk een brand kan ontstaan. Zo wordt een brand het allersnelst opgemerkt en heeft u de tijd om veilig uit uw woning te vluchten. Voor niveau ‘beter’ heeft u rookmelders in uw vluchtwegen en slaapkamers hangen. Niveau ‘voldoende’ houdt in dat u minimaal in uw vluchtroutes, oftewel op iedere etage in de gang of hal, een rookmelder heeft hangen. Dit wordt per 1 juli 2022 verplicht voor alle woningen in Nederland.

Bevestiging rookmelders

Rookmelders horen aan het plafond bevestigd te worden op minimaal 50 cm uit de muur en/of hoek. Wanneer u niet goed of minder goed te been bent kunt u het beste een familielid of bekende vragen dit voor u te doen.

Boren is natuurlijk een mogelijkheid. Maar u kunt het ook bevestigen met dubbelzijdig tape of speciale magneetplaatjes. Lees ook altijd de gebruikshandleiding goed door.

Het rookmelderteam

Kunt u zelf geen rookmelders plaatsen, dan roept u de hulp in van het rookmelderteam. Het rookmelderteam bestaat uit meer dan 3000 vrijwilligers die door de brandweer zijn getraind en precies weten hoe en waar ze een rookmelder moeten ophangen. In heel Nederland doen ze dit ze kosteloos Ook nemen ze een paar veiligheidsstappen met u door. De rookmelders moet u wel zelf aanschaffen.

Hoe schakelt u dit team in? U belt naar 0251 - 275 555 waarna u zich aanmeldt en uw adresgegevens doorgeeft. Vervolgens kijken ze welke vrijwilliger het dichtst bij u in de buurt woont. Per post ontvangt u de contactgegevens van de vrijwilliger, met wie u daarna zelf telefonisch een afspraak kan maken.

Let op: in verband met de huidige COVID-19 ontwikkelingen voeren de vrijwilligers tijdelijk geen plaatsingen uit. Uiteraard kunt u zich nog wel aanmelden. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen zodra de situatie dit toelaat. De vrijwilligers zullen dan weer volgens Coronaprotocol ingezet worden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over rookmelders op www.rookmelders.nl: doe de ‘rookmelderwijzer' en kom erachter hoeveel rookmelders u nodig heeft. Meer informatie over brandveiligheid leest u op www.brandweer.nl. Zijn er onderwerpen op het gebied van brandveiligheid waar u graag een artikel over zou willen lezen? Laat het de redactie weten!

Afbeelding
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 7 uur geleden
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 11 uur geleden
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44