Vroeger in Hengelo, Hengelo nu | Hart van Senioren
Foto: Martin Meijerink

Vroeger in Hengelo, Hengelo nu

Ik kreeg van een Hengelose vriendin een mail toegezonden met de opmerking Martin dit moet je lezen, zo bijzonder. Het betrof een artikel "De straat waarin wij wonen” geschreven door Jos Schwertasek. Het artikel ging over Bookeler Mien aan de Achterhoekse Molenweg van destijds. Schwertasek deed daarin een oproep of er nog mensen waren die iets over Bookeler Mien zouden kunnen vertellen. Inderdaad bijzonder Francien. "Bingo".

Want voor enkele maanden geleden had ik nog gesproken met de overbuurvrouw van Bookeler Mien van destijds. Ge Voerman (89) die mij deelgenoot had gemaakt van het leven aan de Achterhoekse Molenweg waar ze met haar man samen de Vegé winkel runde. Het contact is gelegd tussen Jos Schwertasek en Ge Voerman en de verhalen kunnen worden opgetekend, opdat ze niet verloren gaan.

Gelijktijdig vroeg ik mij af hoe zou het met Ge Voerman zijn. Corona blijft ons beperkingen opleggen, want ook binnen het woon-zorgcentrum het Woolde van Carintreggeland waar Ge Voerman woont, wordt er alles aangedaan om zo veilig mogelijk en zo aangenaam mogelijk voor haar en haar medebewoners de dagelijkse bezigheden in te kleuren. Ze woonde op de tweede etage maar is inmiddels naar de begane grond verhuisd. Hier woont ze en hier kan ze haar dagen inkleuren samen met haar medebewoners.

Niet alleen bij het maken van de vele mooie portretjes maar ook met door de boeiende en kleurrijke verhalen te delen met haar medebewoners en ons. Het moderne woon- en zorgcomplex van Carintreggeland biedt een totaal pakket aan zorg- en woonfaciliteiten met een bijzondere aandacht voor de dagelijkse activiteiten die door de vele vrijwilligers worden gedaan. Zo is de Bingo van Zwaantje Stassen een geliefde maandagmiddag bezigheid. Ook de teken- en schilderslessen die worden gegeven door Gerry Paalman zijn zeer intrek. Nu met de beperkingen, die door corona worden opgelegd valt er veel aan creatieve dagactiviteiten weg. Maar Ge Voerman heeft zich niet laten ontmoedigen. Ze gaat voort met het inkleuren van haar miniatuurtjes. Ze heeft haar levensverhaal opgeschreven. Daarover later meer.

Woon-zorgcentrum het Woolde.

Woon-zorgcentrum het Woolde heeft een rijke historie in Hengelo en van oudsher heeft het warme banden met de protestants christelijke gemeenschap, maar het Woolde staat open voor alle groeperingen in de samenleving. De huidige moderne accommodatie biedt woonruimte (één- en tweepersoons appartementen) aan 175 bewoners. Binnen het Woolde zijn twee kleine afdelingen. Eén voor dementerende bewoners, deze krijgen voor zover nodig de specifieke begeleiding en verzorging. Daarnaast is er een kleine afdeling voor Verzorgd Wonen met behandeling, voorheen bekend als de somatische verpleeghuiszorg. Bewoners hebben een eigen appartement. Het Woolde biedt een totaal pakket aan zorg- en woonfaciliteiten. Diëtist, kapper en een restaurant zijn aanwezig.

De 89-jarige Geesje Voerman is een van de bewoonsters van het complex. Toen ze afgelopen jaar op 21 maart 89 was geworden, was er geen feestje, want dat mocht niet. Geen bezoek, helemaal niets. Nu is het bijna weer 21 maart, dan zal de coronaperiode nog niet voorbij zijn. Dus zal er weer geen feestje zijn voor Ge Voerman? Dan maken wij een feestje voor Ge Voerman en al het personeel, de vele vrijwilligers en de bewoners van alle zorginstellingen en steken wij ze een hart onder de riem. Door een kaart te sturen op 21 maart a.s. voor de 90e verjaardag naar Ge Voerman, Carintreggeland, Woolderesweg 47, 7555 LH Hengelo.

Wij willen laten blijken dat ze niet alleen staan, maar samen blijven strijden tegen het coronavirus. "de Hengeler weend” gaat voelen als een zacht briesje.

Heeft u ook leuke weetjes die u met ons wilt delen ? Stuur een berichtje naar Knipkaatje@gmail.com

Foto en tekst Martin Meijerink.

Meer berichten