De podotherapeut en de pedicure | Hart van Senioren
Foto:

De podotherapeut en de pedicure

HENGELO - Al meer dan 85 jaar loop en sta ik op mijn eigen benen. De voeten zijn waardevolle delen van mijn lichaam. Ze brachten mij van en naar heinde en verre, en dat al jaren, vele jaren lang. Maar wanneer je voeten het laten afweten en in het ergste geval dienst weigeren dan is het goed te weten waar je terecht kunt met je klachten.

Eigenlijk moet je de (voet)klachten voor blijven, maar ik weet: er werd ook door mij te weinig aandacht geschonken aan mijn voeten. Maar de klachten kwamen met de jaren, zo heb ik ervaren. Het begon met het wankel op de benen staan, pijn in de benen, koude voeten, en gestoorde motoriek. Op advies van mijn huisarts bracht ik een bezoekje aan de podotherapeut. Bij het onderzoek ging de podotherapeut met name onderzoek doen naar de gevoelloosheid in beide benen. De podotherapeut, deskundige op haar gebied, deed onderzoek en dit resulteerde in de opmerking: "u hebt mogelijk neuropathie."

Volgende stap
Het netwerk van ouderengeneeskunde sloot zich plotseling rond mij. Complimenten voor mijn huisarts die mij op het goede spoor heeft gezet. Als tweede werd ik doorgestuurd naar de diëtiste die adviseerde aangaande eten en drinken. En die mij aanzette vooral veel te blijven bewegen. Afgelopen maand maakten zowel de huisarts als de podotherapeut met mij de balans op. Geconstateerd werd: "u doet het goed." Twee per jaar bezoek ik de diëtiste, de huisarts en zijn assistente houden mij ieder kwartaal onder controle, suiker en hart, bloeddrukcontrole. En om mijn voeten bekommert zich om de zeven weken de pedicure.

Wouda Orthopedie
Klachten over mijn bewegingsapparaat hebben mij bij Wouda Orthopedie gebracht. Mogelijk ook voor u de weg te gaan, om klachten aan het bewegingsapparaat weg te nemen of te verlichten. Pijn, stijfheid, wondjes, eelt en of knobbels zijn allemaal aanwijzingen om aandacht te schenken en tijd te nemen voor gedegen advies of behandeling. De podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat en de houding die het resultaat zijn van een afwijkende stand van de voeten. Verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld een hielspoor, doorgezakte voeten of ontstekingen aan de voetzolen, gebieden aandacht, zorg en behandeling. Ook knie, heup en lage rugklachten die veroorzaakt kunnen worden door afwijkingen aan de voeten vallen onder het specialistisch werkveld van de podotherapeut. Mensen met diabetes, reuma en of dialysepatiënten zijn voor behandeling van hun voeten ook aangewezen op de podotherapeut.

Brede behandeling
De podotherapeut hanteert verschillende therapieën, zoals tapen, schoen- en voetzoolcorrecties en teenorthesen. Voor de behandeling met orthesen zoals breukbanden, knie braces, en andere voorzieningen aan het bewegingsapparaat kunt u terecht bij een gespecialiseerd bedrijf. Wouda Orthopedie is hiervoor een goede keus. De podotherapeut is ook vaardig in het behandelen en het verwijderen van likdoorns en eelt. Behandeling van nagelklachten, wondbehandelingen. Adviseren over steunzolen en schoenadvies, ook hiervoor bent u bij de podotherapeut aan het juiste adres.

Goed onderhoud
Inmiddels is tot mij doorgedrongen dat ik niet alleen te kampen heb met voet problemen. Omdat ik diabetisch en neuropathie patiënt ben is het niet alleen gewenst maar noodzakelijk dat mijn voeten en benen goede zorg en aandacht krijgen. Daartoe bezoek ik zeven keer per jaar de pedicure die toezicht houdt en onderhoud pleegt aan mijn voeten. Bij Wouda ben ik daarvoor bij het juiste adres. Kijk in uw verzekeringspolis na in hoeverre deze behandelingen worden vergoed.

Meer informatie
Wilt u meer informatie of zit u met vragen? Wouda Orthopedie is gevestigd aan de Steijnstraat 58, 7551 GM in Hengelo. Bel: 074-2912536 of kijk op: www.wouda-orthopedie.nl

Foto en tekst Martin Meijerink

Meer berichten