Zilver poetsen in Twente | Hart van Senioren
Foto:

Zilver poetsen in Twente

OLDENZAAL/ENSCHEDE - Meedoen aan kunst en culturele activiteiten hoort bij het leven. Of je nu zelf aan de slag gaat of geniet van een theatervoorstelling. Iedereen heeft wel iets met muziek, zang, dans, theater, kunst en cultuur van doen. Voor senioren is dat niet altijd meer vanzelfsprekend, zeker niet voor de minder draagkrachtigen in de samenleving. Uit het isolement geraken, de eenzaamheid doorbreken: dat is de uitdaging waarmee Kaliber Kunstenschool en Fit-ART in Oldenzaal en Enschede ouderen stimuleren om deel te nemen aan het project Twents Zilver.

Gezond en gelukkig oud worden is het motto. De eenzaamheid doorbreken en samen met anderen zoeken naar en verbindingen vinden, die een nieuw licht werpen op je oude dag. Twents Zilver is geen poetsmiddel, maar een bindmiddel dat verbindingen tot stand brengt en het leven een beetje meer fleur en kleur geeft. Ervaringen hebben mij geleerd hoe mooi het is om de verhalen met anderen te delen. Prachtig is het verhaal van Francien Roelfsing uit Hengelo die ons een inkijk gaf in het dagboek van haar opa die in de oorlogsjaren stationschef was op het station te Hengelo en werd gepubliceerd in de Bevrijdingskrant.

Miep de Vries
Mooi is ook het verhaal van de 94-jarige in Rotterdam geboren Miep de Vries die in de hongerwinter naar Oldenzaal liep en die nu haar laatste levensjaren doorbrengt in de Amanshoeve te Agelo. Bij het verzamelen van de oorlogsverhalen voor de bevrijdingskrant die in april is verschenen bleek dat er naast het verdriet en de emoties prachtige ontmoetingen hebben plaats gevonden - en dat na meer dan 75 jaar. Ontmoetingen die nieuwe vriendschappen en kennismakingen teweeg hebben gebracht. Voor sommigen waren het emotionele ontladingen, zo is mij gebleken, en dat zoveel jaren na de oorlog. Lenie die vertelde dat ze zo graag muziekles had willen krijgen en die nu op 82-jarige leeftijd haar ontspanning heeft gevonden om samen met anderen te zingen in het senioren-meezingkoor.

Plezier in het zingen
Kunstbeoefening, of het nu dansen is op de woensdagmiddag eens per maand bij zaal Rouwhorst, of de bridgemiddag bij de Boom, het geeft kleur en fleur aan je bestaan en schept plezier. Joop Hemmelder, de tachtig reeds voorbij, had zijn eigen kapperszaak in Tubbergen, woont nu in Oldenzaal, waar zijn stem meeklinkt in het gemengd koor Breedwijs. Joop zingt niet alleen, hij schildert ook en niet onverdienstelijk in het schildersclubje dat ze zijn gestart. Op latere leeftijd tot de ontdekking komen welke verborgen talenten nog in je schuilen. Het zijn prachtige momenten om gezonder en gelukkiger oud te worden. Het tilt je uit boven je dagelijkse beslommeringen. Je voelt je beter, kwieker en opgewekter. Het geeft zin aan je bestaan. Samen creëren geeft de kracht van plezier, houdt je brein lenig, verbreedt de horizon en brengt nieuwe ontmoetingen tot stand. Via kunst kunnen mooie verbindingen tussen generaties ontstaan die de inclusieve samenleving dichterbij brengen. Bijzonder is ook de Icoon schildersclub, die geactiveerd en gestimuleerd wordt door de 65-jarige Jos Bentert uit Denekamp. Samen komen om Iconen te schilderen die daarna worden gewijd in de Plechelmus Basiliek. Het zijn niet alleen creatieve en kunstzinnige uitingen, ook zijn het momenten van overdenking en bezinning.

Kwiekmakers aan de slag
Kwiekmakers zijn kunstenaars of creatieve mensen van Twents Zilver die op bezoek gaan bij senioren in de buurt. Zij willen graag met u in gesprek van mens tot mens en luisteren naar uw verhaal. Kwiekmakers willen ook graag voor u hun talenten inzetten om uw persoonlijke verhaal op een verrassende kunstzinnige manier te verbeelden, zodat het verhaal zichtbaar, hoorbaar, voelbaar wordt voor u als gesprekspartner en voor anderen. Onder het motto: Ieders verhaal doet er toe en mag verteld, gezien en gehoord worden! Echt contact maken met elkaar, daar gaat het om in Twents Zilver. Samen onderzoeken wat u nodig hebt om het leven (nog) een beetje mooier te kleuren. En ik heb gezien en ervaren dat kunst - het samen creëren - een mooi middel kan zijn voor nieuwe kennismakingen en uitdagingen. Het was de jeugdige Hester Kirkels singer-songwriter die een prachtig levenslied voor mij componeerde. Ik heb even een traantje weg moeten pinken, maar het resultaat mag er zijn. Het is te beluisteren op: https://soundcloud.com/hesterkirkels/het-eindstation-voor-martin-meijerink-door-hester-kirkels ofsoundcloud.com zoek Hester Kirkels Het Eindstation.

Iets voor u?
Bent u of kent u iemand die kennis wil maken met een Kwiekmaker? Om uw talenten weer te ontwikkelen, om uw verhaal te delen en om gelijkgestemd gezelschap te vinden? Wilt u graag echt gehoord en gezien worden en samen zoeken naar mogelijkheden? Of wilt u gewoon eerst wat meer informatie? Mail of bel hen dan! Doe mee als Kwiekmaker! Zij blijven op zoek naar nieuwe Kwiekmakers in Oldenzaal en Enschede. Als Kwiekmaker-in-spé doe je mee aan de speciale Twents Zilver-training op het gebied van positieve gezondheid, omgaan met dementie en eenzaamheid. Al tijdens de training word je gematcht met een oudere uit de buurt. Dus: Ben je kunstprofessional of professionele amateur, zorg- en of welzijnsmedewerker met affiniteit met kunst, creatief of muziektherapeut of student in de kunsten? En ben je geïnteresseerd in verhalen en bereid om een aantal ouderen mee te nemen op een kunstzinnig avontuur? Meld je dan bij Kaliber Kunstenschool of bij stichting Fit-ART: twentszilver@fitart.nl of bel met Anita Kunst (06-13406842) of Tineke Posthumus (06-28578131).

Ambassadeur Twents Zilver
Martin Meijerink

Meer berichten