Afbeelding

Herman Pieper

Algemeen

Beste lezers,

Voor u ligt de laatste editie van de Hart van Senioren voor dit jaar. Een bewogen periode ligt achter ons; van de beperkingen in het begin van het jaar, via een onstuimige zomer, naar de tweede coronagolf en verscherpte lockdown. We staan aan de vooravond van de feestdagen; Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Normaliter tijd van gezelligheid, van samenzijn. Maar ook dit zal dit jaar anders verlopen door de huidige crisis. Samen kerst vieren is lastig; we moeten immers zoveel mogelijk afstand houden. Fysiek, maar niet emotioneel welteverstaan. Wij hopen dan ook dat u naar elkaar om blijft kijken tijdens de komende feestdagen. Voor veel mensen zijn de feestdagen helaas ook een tijd van eenzaamheid; zeker voor mensen die een partner verloren hebben en een klein sociaal netwerk hebben. In deze tijd zijn ook de meeste activiteiten weggevallen, zoals dagbesteding, leuke uitjes, maar ook het vrijwilligerswerk waar veel mensen voldoening uit putten. De wereld is voor velen van ons ineens heel klein geworden. U kunt echter ook veel voor ander in uw omgeving betekenen; of zij nu jong of oud zijn. Help ze met de boodschappen wanneer ze in isolatie zitten. Neem mantelzorgtaken over. Maak een praatje. Wees er voor elkaar in de brede zin. Een klein gebaar kan vaak al van onschatbare waarde zijn. En dankzij de moderne technologie zoals beeldbellen kunnen we ook op een veilige manier contact leggen met familie, vrienden en naasten. Fysiek veraf, maar toch dichtbij in ons hart.

Ook als ouderenorganisaties blijven wij ons inzetten om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden via de lokale afdelingen. Uiteraard gaat ook de brede belangenbehartiging gewoon door; in 2021 blijven wij ons inzetten voor zaken zoals de inkomenspositie van ouderen, goede zorg en ondersteuning in tijden van bezuinigingen en het stimuleren van een vitale, inclusieve samenleving voor iedereen. Als oudere kunt u zelf ook meehelpen in de strijd tegen het coronavirus. Zo zijn 22 Nederlandse ziekenhuizen bezig met een onderzoek naar het gebruik van het BCG-vaccin (tegen tuberculose), om extra bescherming te bieden tegen de gevolgen van coronabesmetting voor kwetsbare ouderen. Zij zijn op zoek naar mensen van 60 jaar of ouder. Ook met een chronische ziekte, recente opname in het ziekenhuis of een operatie stellen zij uw medewerking op prijs. U moet geen verminderde weerstand hebben. Als deelnemer aan het onderzoek ontvangt u dan óf het vaccin, óf een placebo. Het is belangrijk onderzoek dat de kwetsbaarste mensen extra bescherming hoopt te bieden. Ik ben zelf ook deelnemer aan het onderzoek; bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede dat in Overijssel het onderzoek uitvoert. Helpt u ook mee om samen te vechten tegen deze ziekte? Kijk voor meer informatie op: https://www.mst.nl/p/doe-mee-aan-het-onderzoek-naar-vaccinatie-tegen-corona/ , email researchoc@mst.nl of bel: 06-50 07 04 36

Namens de KBO-PCOB en alle vrijwilligers wens ik u veilige, gezonde en mooie feestdagen en jaarwisseling. Op naar een mooi 2021!

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05