Hedwig Hansen maakt van levensverhalen een bijzonder boekwerk.
Hedwig Hansen maakt van levensverhalen een bijzonder boekwerk.

Hedwig Hansen: ontdek Samling Levensboeken

Algemeen

Ik ben geboren en getogen in Noord-Brabant en sinds 2002 woonachtig in Wierden. Ik klim eigenlijk al mijn hele leven graag in de pen. Als kind schreef ik boekjes vol met verhaaltjes en gedichten. Ook de zomervakanties met ons gezin werden uitgebreid in dagboekjes beschreven en waren naar mijn mening verhalen die in de gemiddelde reisgids niet zouden misstaan. 

door de redactie

TWENTE - Toen het middelbare school tijdperk aanbrak, passeerden talloze verslagen en opstellen de revue. Ja, het was huiswerk, maar wel het leukste soort huiswerk als je het mij vroeg. Naarmate de jaren vorderden, maakten de schoolse boekwerken plaats voor andere schrijfsels. Een persoonlijk boek voor mijn beste vriendin, ellenlange brieven naar het buitenland en mijn blog, waar ik het leven als stadse vrouw op een boerderij vastleg. Op de werkvloer heb ik ook altijd veel geschreven. 


Levensboeken
Toch is het niet zozeer de taal, maar met name de zorg die mijn loopbaan kenmerkt. Zo heb ik ruim vijftien jaar als beleidsadviseur binnen de ouderenzorg gewerkt en ben ik nu als vrijwilliger in diezelfde ouderenzorg actief. In die tijd maakte ik kennis met levensboeken en werd meteen gegrepen door de vaak mooie gesprekken die je met iemand kon hebben, al bladerend door zijn of haar levensboek. Ik heb in mijn persoonlijke omgeving tweemaal mee mogen werken aan het opstellen van een levensboek. Het is heel mooi om de vele herinneringen van iemand vorm te kunnen geven in een persoonlijk levensverhaal. Ik realiseerde me daardoor ook dat ik erg weinig weet van mijn eigen ouders, ik kan het ze helaas niet meer vragen.
 

De overstap
Het heeft toch nog wel een paar jaar geduurd voordat ik, in 2022, de knoop heb doorgehakt en besloot om mijn werk te gaan maken van het schrijven van levensboeken. Tijdens de coronapandemie heb ik ervaren hoe waardevol het voor veel mensen bleek om hun verhalen te delen maar dat het niet altijd mogelijk was vanwege de beperkingen die er golden. Ook bij familie was er soms een grote wens om het levensverhaal van hun dierbaren vast te laten leggen voordat het misschien te laat was. Hoewel ik in eerste instantie dacht dat levensboeken vooral over oudere mensen zouden gaan, bleek al gauw dat ook jongere mensen behoefte hebben aan hun levensverhaal op papier. Zo heb ik een levensverhaal, dat iemand zelf al had geschreven, mogen herschrijven zodat het makkelijker leesbaar werd en er meer diepgang in het verhaal kwam.


Een persoonlijk verhaal
In principe kan iedereen, die zijn levensverhaal beschreven wil hebben, bij mij terecht. Hoe groots en meeslepend, of juist klein en bescheiden iemand ook geleefd heeft, elk verhaal is waardevol genoeg om verteld te worden. Ik maak gebruik van de methode “Mijn leven in kaart” waarbij we aan de hand van een aantal vragenkaarten iemands leven doorlopen. Deze vragenkaarten zijn zeker geen must, wil iemand op een andere manier het gesprek voeren dan is dat geen probleem. Ik overleg vooraf uitvoerig met de klant over de wensen en verwachtingen want ik ben slechts de auteur van zijn of haar persoonlijke verhaal.


Herinneringen verzamelen
Samen met de klant verzamel ik herinneringen en verhalen, die op welke manier dan ook een rol in diens leven hebben gespeeld. De inhoud van het boek wordt dan ook volledig bepaald door de klant, het is immers een zeer persoonlijk geschiedenisboek. Of het nu is om de balans op te maken, ter ondersteuning in een verwerkingsproces of als leidraad voor eventuele laatste gesprekken: een levensboek biedt ieder de kans bepaalde hoofdstukken af te sluiten en/of nieuwe te openen.


Meer informatie
Ieder levensverhaal is uniek en verdient het om vastgelegd te worden. Wilt u meer weten over het concept van het levensboek, of hebt u interesse om ook uw verhaal vast te laten leggen? Kijk voor meer informatie op de website:


www.samlinglevensboeken.nl 

Persoonlijke verhalen en herinneringen vastgelegd

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 11 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39