Afbeelding

Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente

Algemeen

Wat jaren geleden begon als een oppasbureau van twee ondernemende zussen, groeide uit tot een organisatie van maatschappelijk belang. Stichting senior&student matcht studenten aan senioren. En dat is geen overbodige luxe. “De vraag was nog nooit zo hoog”, vertelt co-founder Anne van Oudheusden. “We zijn nu alleen nog actief in de Randstad, maar onze ambitie is het komende jaar ook in Twente 150 ouderen te helpen. We zoeken nu partijen die samen met ons deze ouderen willen helpen.”

Stichting senior&student is in mei 2014 in het leven geroepen om senioren te ondersteunen in het onafhankelijk en gelukkig ouder worden. De stichting koppelde sindsdien al ruim 2.000 senioren aan een veelzijdige, energieke en betrouwbare hulp: een student. Door een student te koppelen aan een senior gaat er voor de senior soms een nieuwe wereld open. Een van de senioren verwoordde het mooi: “Samen met mijn student komt er een stukje van de echte wereld binnen.” “Deze oplossing voor eenzaamheid willen we ook in Twente mogelijk maken”, aldus Anne. Samen met zus Lotte ziet Anne de grote vraag naar ondersteuning en gezelschap vooral als drijfveer om hun werk op meer plekken mogelijk te maken. “Natuurlijk word je droevig van de gedachte aan zoveel eenzame senioren, maar ik krijg ook energie van deze uitdaging. Omdat ik weet dat onze oplossing werkt. Ik weet wat studenten voor ze kunnen betekenen.”

Ervaring voor het leven
De studenten die aan de slag gaan voor stichting senior&student doen dat niet voor het geld. “Wat dat betreft kunnen ze elders natuurlijk makkelijk meer verdienen dan onze vrijwilligersvergoeding. Maar wat wij bieden, is een ervaring voor het leven. Ze maken kennis met een nieuwe wereld, ontwikkelen zichzelf op persoonlijk vlak en vooral: ze zien de impact die ze maken op het leven van ‘hun’ senior. Ze zijn van betekenis voor iemand en dat is meer waard dan geld: vraag maar na bij de studenten die al voor ons hebben gewerkt.”

Trots op vriendschappen
De studenten worden meestal voor een periode van zes maanden aan een senior gekoppeld. Opvallend is dat veel van hen ook na die periode contact houden met hun match. “Het is namelijk niet zo dat alleen de senior baat heeft bij dit contact”, vertelt Lotte. “Zo hebben we een student die momenteel Nederlands leert van zijn senior – en hij neemt hém weer mee naar buiten om lekker in beweging te blijven.” “Ook moet ik nog vaak denken aan een student die werd gematcht aan een senior die in armoede was beland en zich uit schaamte had teruggetrokken. De student heeft deze man eigenlijk weer ‘bij het leven gehaald’, door hem mee te nemen naar zijn oude toneelclub en weer in contact te brengen met zijn oude vrienden.” Of neem dan Gerard en Judith, vult Anne aan. “Die twee zijn écht vrienden geworden. Ineens lagen er allerlei hippe ingrediënten als avocado’s en quinoa in Gerards keukenkastje, omdat Judith hem leerde koken. En zij kon op haar beurt bij hem terecht met struggles in het leven.”

Partners gezocht
Het team van Stichting senior&student is ambitieus als het gaat over het uitbreiden naar Twente. Dat ze die ambitie waarmaken, daar twijfelen de zussen niet over, maar dat kan niet zonder partners in de regio zelf. “We weten inmiddels wat erbij komt kijken als we ons concept uitrollen in een nieuwe regio. Wat we nodig hebben, zijn partners die samen met ons in het project willen stappen”, aldus Lotte. Het gaat dan bijvoorbeeld om zorgorganisaties die een aantal senioren willen aanmelden, onderwijsinstellingen die scholieren of studenten een unieke praktijkervaring willen geven en bedrijven die willen helpen door bijvoorbeeld een groepsuitje te organiseren. Uiteraard zijn er ook fondsen nodig die dit alles mede willen financieren. Volgens de initiatiefnemers is inmiddels 75 procent van de kosten gedekt. Bent u geïnteresseerd om mee te doen in het project? Neem dan contact op met Stichting senior&student via info@stichtingseniorenstudent.nl of het telefoonnummer 085 – 0163266.

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07