Afbeelding
Foto: Shutterstock

De naasten, de vrijwilligers en de omgeving

Algemeen

De weg die mensen met dementie afleggen gaat gepaard met veel onzekerheden, verdriet en emotie. Hoe gaan wij om met de medemens waarvan het geheugen het steeds vaker laat afweten? En met de wereld om ons heen die ook steeds verwarrender en bedreigender wordt?

Het is dan ook de vraag hoe we het beste om kunnen gaan met het veranderend gedrag van onze naaste met dementie. Een moeilijke vraag, zeer zeker. Want: hoe kunnen wij hen een waardig leven blijven bieden met deze uitdagingen? Omgaan met dementie vraagt veel van de mens, de maatschappij en de omgeving van de dementerende. Eén ding staat vast: wij dragen gezamenlijk zorg. Het mag nooit een probleem voor jou alleen zijn. 

Samen Dementievriendelijk
Veruit de meeste mensen willen na de diagnose dementie zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar het theater, de kroeg of de supermarkt. Meestal gaat dat nog zonder problemen, maar soms weten ook zij het even niet meer. Daarom is het belangrijk dat niet alleen de mensen uit hun naaste omgeving, maar ook de taxichauffeur of het winkelpersoneel dementie kunnen herkennen en weten hoe zij er mee om kunnen gaan. Zo kunnen we deze groep een menswaardig bestaan geven.

Landelijk wordt de beweging naar een dementievriendelijke samenleving ondersteund door Samen Dementievriendelijk. Op de website van Samen Dementievriendelijk kan men meer informatie krijgen over verschillende online trainingen die helpen bij het herkennen van dementie en advies geven over het ondersteunen van deze groep. Zeker de moeite waard!

Kijk ook op: www.samendementievriendelijk.nl

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07