Afbeelding

Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu

Algemeen

Wat hebben een verhaal over een strenge badmeester en een beroemde paragnost van vroeger met elkaar gemeen? Dat ze beiden tot leven komen op het Van Haag tot Wal Festival op zaterdag 18 november in Enschede. En er is een oude TET bus…

Verhalen van vroeger en nu over Enschedese binnenstad komen letterlijk tot leven op het festival. De organisatie vroeg theatermakers, muzikanten en kunstenaars om zich te laten inspireren door deze verhalen. Zij maakten daarop korte voorstellingen, optredens en meer.

Zwembadvoorstelling
Ook de Stichting Historische Kring Enschede Lonneker is betrokken. Zij kwamen onder andere met verhalen over het voormalige zwembad van Van Heek; nu de plek waar de WE Fashion Store zit. De prachtige zwem- en badinrichting Firma Van Heek & Co. - dat 1 juli 1892 opende en nu helaas niet meer bestaat - is de inspiratie voor een voorstelling van theatermakers Marieke Hagemans en Monic Jansen. De pashokjes van de WE Fashion Store worden badhokjes en de strenge badmeester Bongers - die vele oudere Enschedeërs zich nog kunnen herinneren – komt voorbij. De voorstelling is op 18 november een aantal keren te zien.

Paragnost en een TET bus
In zijn voormalige woonhuis aan de Molenstraat staat de beroemde paragnost Gerard Croiset centraal in de voorstelling van twee jonge theatermakers Kaya Minnegal en Verle Wijering. En in een oude TET bus neemt het muziektheatercollectief ANY Collective het publiek mee naar een tijd dat het gemotoriseerde reizen opkwam en men dacht dat de hoge snelheid je hersenen kon beschadigen. We weten nu wel beter.

Workshop Maak je eigen Enschede Collage
Jan Brummer van de Historische Kring besteedde heel wat uren aan het uitzoeken van mooie beelden van Enschede van vroeger. Illustratrice en vormgever Judith Hofmann maakte er prachtige knipvellen van, waarmee bezoekers op het festival een eigen collagekunst kunnen maken. Iedereen, van jong tot oud, kan meedoen in de workshopruimte van Concordia en men kan de hele middag inlopen.

Naast deze activiteiten is er een familievoorstelling in het theater van Concordia. Studenten van ArtEZ hebben zich laten inspireren door de Oude Markt en de kerkklokken van de Grote Kerk. Zij maakten een soundscape die te beluisteren is in de intieme ruimte op de eerste verdieping van de kerktoren. En in het Bolwerk is een Leedkes Proeverieje waar jonge singer songwriters in het Twents het leven bezingen. En natuurlijk komt daarin ook Enschede voorbij.

Het festival is gratis te bezoeken en vindt plaats op 18 november van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie en het programma op: www.vanhaagtotwalfestival.nl

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07