Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: culinair genieten

Algemeen

Ik wil de lezers graag even voorstellen aan mijn culinaire vriendin Mirjam. De liefde voor koken werd mij aangereikt door mijn vrouw Joke. Zij had dat weer meegekregen van haar moeder die dagelijks tien monden te eten moest geven. Inmiddels ben ik al weer zeventien jaar alleen, maar mijn liefde voor dagelijks zelf koken is gebleven.

De mosselpan, de slow cooker en de cataplana pan zijn mijn hulpjes bij mijn culinaire uitstapjes. Er zijn dagen in de week waarbij ik extra alert ben met wat ik ga koken. Op maandag eet ik bijvoorbeeld geen rode kool want daar komt ruzie van, zo werd gezongen. Woensdag is het gehaktdag en vrijdag is het visdag. 

“Woensdag Gehaktdag” werd in 1949 in het leven geroepen. De slagers hadden een prijsvraag uitgeroepen: wie de beste slogan wist te bedenken kon 25 gulden winnen. U raadt het al: de kreet “Woensdag Gehaktdag” won. Deze is helemaal ingeburgerd zelfs tot in de Tweede Kamer toe. “Vrijdag Visdag” is net iets anders. Dat heeft met het katholieke geloof te maken. Vrijdag was volgens de kerk een dag van onthouding. Op die dag werd je als gelovige geacht om sober en zuiniger te leven. Eeuwenlang zagen katholieken af van vlees op vrijdag. De vrijdag herinnert aan de dag waarop Jezus Christus werd gekruisigd. In de herinneringen geboekstaafd als Goede Vrijdag. Het derven van vlees was een wekelijks vastenpunt. Tegelijk kon men zich bezinnen over andere vleselijke of lichamelijke verlangens. Aangezien vlees destijds een duur en luxe product was, aten veel mensen op vrijdag vis. Dat was toen bescheiden en goedkoper. Of vis in de huidige tijd goedkoper is, dat betwijfel ik. Toch ben en blijf ik een echte visliefhebber. Bij het Tweede Vaticaans Concilie in 1965 werden (blij toe) de verplichtingen tot vasten, de wekelijkse vastendag afgeschaft. Het mag u, geachte lezer, duidelijk zijn dat mijn culinaire voorkeur uitgaat naar vis. 

Ik heb zelfs een culinaire vis-vriendin. Een culinaire vriendin is iemand die van koken houdt en het leuk vindt om anderen te verwennen met haar kookkunsten. Ze is de perfecte gastvrouw en weet precies hoe ze haar gasten moet vermaken. Of het nu gaat om een intiem diner voor twee of een feestje, ze weet hoe ze de juiste sfeer kan creëren. Een culinaire vriendin is niet alleen goed in koken, maar ook in het presenteren van haar gerechten. Ze weet hoe ze haar gerechten op een mooie manier kan serveren en hoe ze de tafel kan decoreren om de juiste sfeer te creëren. Haar gasten voelen zich altijd welkom en op hun gemak bij haar thuis. Een culinaire vriendin is iemand die graag nieuwe dingen uitprobeert. 

Mirjam Bannink Vloothuis is haar naam. Ze is altijd op zoek naar nieuwe recepten en ingrediënten om uit te proberen. Ze houdt ervan om te experimenteren met verschillende smaken en texturen om zo haar eigen unieke gerechten te creëren. Kortom, mijn culinaire vriendin Mirjam is iemand die van koken houdt en er plezier in heeft om anderen te verwennen met haar kookkunsten. Als u zo’n vriendin hebt, mag u zich gelukkig prijzen! Mijn vriendin mag ook uw vriendin worden, want Mirjam Bannink Vloothuis gaat haar visrecepten met ons delen. In deze uitgave van de Hart van Senioren presenteert ze een heerlijk recept voor de komende feestdagen. Ga aan de slag, knip het recept uit. Word mijn culinaire vriendin Mirjam ook uw culinaire vriendin?

Kaatje Knip, oktober 2023

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 11 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39