Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: culinair genieten

Algemeen

Ik wil de lezers graag even voorstellen aan mijn culinaire vriendin Mirjam. De liefde voor koken werd mij aangereikt door mijn vrouw Joke. Zij had dat weer meegekregen van haar moeder die dagelijks tien monden te eten moest geven. Inmiddels ben ik al weer zeventien jaar alleen, maar mijn liefde voor dagelijks zelf koken is gebleven.

De mosselpan, de slow cooker en de cataplana pan zijn mijn hulpjes bij mijn culinaire uitstapjes. Er zijn dagen in de week waarbij ik extra alert ben met wat ik ga koken. Op maandag eet ik bijvoorbeeld geen rode kool want daar komt ruzie van, zo werd gezongen. Woensdag is het gehaktdag en vrijdag is het visdag. 

“Woensdag Gehaktdag” werd in 1949 in het leven geroepen. De slagers hadden een prijsvraag uitgeroepen: wie de beste slogan wist te bedenken kon 25 gulden winnen. U raadt het al: de kreet “Woensdag Gehaktdag” won. Deze is helemaal ingeburgerd zelfs tot in de Tweede Kamer toe. “Vrijdag Visdag” is net iets anders. Dat heeft met het katholieke geloof te maken. Vrijdag was volgens de kerk een dag van onthouding. Op die dag werd je als gelovige geacht om sober en zuiniger te leven. Eeuwenlang zagen katholieken af van vlees op vrijdag. De vrijdag herinnert aan de dag waarop Jezus Christus werd gekruisigd. In de herinneringen geboekstaafd als Goede Vrijdag. Het derven van vlees was een wekelijks vastenpunt. Tegelijk kon men zich bezinnen over andere vleselijke of lichamelijke verlangens. Aangezien vlees destijds een duur en luxe product was, aten veel mensen op vrijdag vis. Dat was toen bescheiden en goedkoper. Of vis in de huidige tijd goedkoper is, dat betwijfel ik. Toch ben en blijf ik een echte visliefhebber. Bij het Tweede Vaticaans Concilie in 1965 werden (blij toe) de verplichtingen tot vasten, de wekelijkse vastendag afgeschaft. Het mag u, geachte lezer, duidelijk zijn dat mijn culinaire voorkeur uitgaat naar vis. 

Ik heb zelfs een culinaire vis-vriendin. Een culinaire vriendin is iemand die van koken houdt en het leuk vindt om anderen te verwennen met haar kookkunsten. Ze is de perfecte gastvrouw en weet precies hoe ze haar gasten moet vermaken. Of het nu gaat om een intiem diner voor twee of een feestje, ze weet hoe ze de juiste sfeer kan creëren. Een culinaire vriendin is niet alleen goed in koken, maar ook in het presenteren van haar gerechten. Ze weet hoe ze haar gerechten op een mooie manier kan serveren en hoe ze de tafel kan decoreren om de juiste sfeer te creëren. Haar gasten voelen zich altijd welkom en op hun gemak bij haar thuis. Een culinaire vriendin is iemand die graag nieuwe dingen uitprobeert. 

Mirjam Bannink Vloothuis is haar naam. Ze is altijd op zoek naar nieuwe recepten en ingrediënten om uit te proberen. Ze houdt ervan om te experimenteren met verschillende smaken en texturen om zo haar eigen unieke gerechten te creëren. Kortom, mijn culinaire vriendin Mirjam is iemand die van koken houdt en er plezier in heeft om anderen te verwennen met haar kookkunsten. Als u zo’n vriendin hebt, mag u zich gelukkig prijzen! Mijn vriendin mag ook uw vriendin worden, want Mirjam Bannink Vloothuis gaat haar visrecepten met ons delen. In deze uitgave van de Hart van Senioren presenteert ze een heerlijk recept voor de komende feestdagen. Ga aan de slag, knip het recept uit. Word mijn culinaire vriendin Mirjam ook uw culinaire vriendin?

Kaatje Knip, oktober 2023

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07