Afbeelding

Reisverslag: langs de romantische Rijn!

Algemeen

Inmiddels hebben we vaker een weekje in Duitsland vertoefd, vijf jaar geleden begonnen in Mayschoss in het Ahrdal, fietsen langs de Ahr tot aan de monding in de Rijn tussen Sinzig en Remagen. Het was dus een schok toen we op 13 juli 2021 vernamen dat het kabbelend riviertje (grotendeels nog geen 30 cm diep) een allesvernietigende stroom werd die alles op haar weg naar de monding bij de Rijn meesleurde. Veel menselijke slachtoffers viel te betreuren en complete huizen werden weggevaagd. 

Toen we in augustus 2022 in Morbach in de Hundsrück verbleven en na een fijne fietsvakantie langs de Moezel terugkeerden naar huis, kwamen we ongewild, door omleidingen in het Ahrdal terecht. Tot onze ontsteltenis zagen we nog verwoeste huizen, fietsen in bomen, wegen waar de straatweg verdwenen was et cetera terwijl de Ahr weer zo’n kabbelend riviertje was. Het heeft ons zeker aangegrepen, maar ik wil graag vertellen van het weekje tussen 3 en 9 september dit jaar, bij Kamp Bornhoven aan de romantische Rijn. 

Het Rijnlandschap, tussen Rüdesheim en Koblenz, met zijn steile hellingen, woeste dalen, bizarre rotsformaties (de bekende Loreley), majestueuze burchten en eindeloze wijnvelden, wekte eeuwenlang de belangstelling van romantici. Dit gedeelte van de Rijn kreeg hierdoor de naam romantische Rijn.

De weersverwachting was buitengewoon en heel geschikt om te fietsen. We hebben langs de rivier de Lahn gefietst van Lahnstein aan de Rijn naar kuuroord Bad Ems en naar de plaats Nassau met hoog op de heuvel het kasteel Nassau Oranien. In deze plaats ligt de oorsprong van het koningshuis Oranje-Nassau. Ook nog een dag langs de Moezel gefietst stroomafwaarts, van Treis-Karden naar Alken en via een brug naar de westoever en stroomopwaarts weer naar Treis-Karden. De Moezel heeft hier wat minder bochten en is minder spectaculair wat wel het geval is tussen Trier (prachtige historische stad) en Traben-Trarbach. Deze fietspaden liggen tussen de eindeloze wijnvelden de bron van de beroemde Riesling en Dornfelder wijnen. Uiteraard langs een deel van de romantische Rijn gefietst van Sankt Goar naar Kaub, vice versa, eerst stroomopwaarts, langs de Loreley en bij Kaub met de pont naar de overkant, stroomafwaarts richting Sankt Goar.

De zeer vermakelijke film “De Beentjes van Sint Hildegard” hebben we wel twee keer gezien en dus op naar Rüdesheim, bij de plaatselijke toeristen info kregen we het adres van de kerk. Terloops werd nog aangegeven dat sinds de vertoning van de film, wel heel veel Hollanders er naar op zoek gaan. Ook wij gaan naar de parochiekerk St. Hildegard und St. Johannes der Taüfer, daar liggen, als relekwie, de botten van St. Hildegard in een gouden schrijn. Het graf van haar ligt hoog op een heuvel, op het kloosterkerkhof van de Abdij in Eibingen. Een mooie afsluiting van een buitengewoon weekje in het Rijnlandschap van de romantische Rijn!

Ruud Hoemakers

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07