Een goed zichtbare trap met leuning helpt al veel om een val te voorkomen.
Een goed zichtbare trap met leuning helpt al veel om een val te voorkomen.

Senioren lopen nog groot risico op gevaarlijke valpartij

Algemeen

Elke dag komen er naar schatting 13 mensen om het leven als direct of indirect gevolg van een val, aldus het CBS. Het aantal doden stijgt nog steeds jaar op jaar, waarbij bepaalde groepen een groter risico lopen. Zo zijn senioren als groep oververtegenwoordigd, maar ook vrouwen in het bijzonder. Welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Amerikaanse bewegingswetenschappers publiceerden onlangs een onderzoek in het wetenschappelijke blad ‘Plos’ waaruit blijkt dat jonge vrouwen vaker van de trap vallen dan mannen. Dit komt voornamelijk omdat vrouwen te veel dingen tegelijkertijd doen terwijl zij op de trap lopen. Denk hierbij aan appen, kletsen, koffie vasthouden of drinken. Zij blijken minder vaak de trapleuning te gebruiken en slaan ook vaker een trede over. Ook helpt het dragen van vrouwelijke schoenen, zoals hakken of open schoenen, niet mee om ongelukken te voorkomen.

Ernstige gevolgen
Trappen zijn onmisbaar voor onze mobiliteit. Helaas brengen trappen ook een reëel risico met zich mee: het gevaar om te vallen. Jaarlijks worden talloze mensen het slachtoffer van ongevallen door trappen, met verwondingen variërend van lichte kneuzingen tot ernstige breuken. Zeker voor senioren is het oplopen van een heupfractuur helaas vaak een voorbode van overlijden. Het lichaam herstelt simpelweg een stuk slechter. Volgens een onderzoek van het CBS uit 2019 overlijden er dagelijks gemiddeld 13 mensen door een val. Een hoog percentage daarvan komt door een val van de trap.

Preventie
Maar hoe kan het risico op het vallen van trappen worden verminderd? Gebruik in elk geval altijd de leuning. De leuning is er niet alleen voor decoratie, maar kan ook meehelpen om het balans te bewaren tijdens het traplopen. Zorg ervoor dat de trapleuning stevig vastzit zodat het een eventuele val kan opvangen. Trapbekleding zoals trapmaantjes of een tapijten bekleding kunnen bovendien helpen voor extra grip op de trap. Klein(e) kinderen in huis? Zet een traphekje zowel bovenaan als onderaan de trap zodat zij de trap niet kunnen beklimmen.

Concentratie belangrijk
Het traplopen is vaak zo’n normale en dagelijkse handeling dat niet iedereen oplet bij het traplopen. Maar concentreren op het traplopen kan een val zeker tegengaan. Wees niet tegelijkertijd bezig met andere dingen die je kunnen afleiden van het traplopen. Sla ook geen traptrede over, zeker niet wanneer je haast hebt. Door rustig te lopen, wordt het evenwicht behouden en wordt het risico op vallen verkleind. Houd tot slot de trap vrij van obstakels zoals schoenen, speelgoed of troep.

Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, vooral ‘s avonds. Slechte verlichting kan ervoor zorgen dat een trede gemist wordt. Installeer indien nodig extra verlichting of zorg voor een verlichtingssysteem dat automatisch aangaat bij beweging.

Zelfverzekerd traplopen
Sommige mensen ontwikkelen angst om van de trap af te gaan nadat zij een (nare) val hebben meegemaakt. Veel zorgorganisaties in Nederland bieden daarom cursussen valpreventie. Bij deze cursussen wordt er onder andere aandacht besteed aan evenwicht, loopvaardigheid, kracht en eventuele bewegingsproblemen. Door lastige situaties tijdig te herkennen, kunnen de risico’s beperkt worden. Mocht iemand dan toch ten val komen dan weten zij dankzij de cursus hoe de schade van de val beperkt kan blijven.

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07