Afbeelding

De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal tijdens de vakantieperiode

Algemeen

“Doordat bij veel mensen het gevoel van eenzaamheid toeneemt in de zomervakantie, en vrijwilligers ook genieten van een welverdiende vakantie, is het flink aanpoten om alle oproepen te beantwoorden”, zegt Yvon Schmitz, trainer en begeleider bij de Luisterlijn. De landelijke organisatie, die 24/7 een luisterend oor biedt via telefoon, chat en mail, roept dan ook op naar elkaar te blijven omzien. “Oprechte aandacht en interesse kunnen een groot verschil maken voor anderen. Juist in deze periode.”

In de zomerperiode gaan veel mensen weg, of ze gaan buiten leuke dingen doen. Voor anderen kan deze periode (extra) eenzaam voelen. Verbinding en een goed gesprek kunnen dan écht helpen. Dat weten de vrijwilligers bij de Luisterlijn als geen ander. Zij spreken dagelijks, dag en nacht, mensen die eenzaam zijn. Eenzaamheid is de grootste (achterliggende) reden waarom mensen contact zoeken met de Luisterlijn. Jaarlijks voeren professioneel opgeleide vrijwilligers ruim 330.000 gesprekken.

Piek in het aantal oproepen
Vorig jaar zag de Luisterlijn ook een piek in het aantal oproepen in de maanden juli en augustus. Die zorgde voor drukte op de lijnen. In de genoemde periode voerden vrijwilligers bij de Luisterlijn gemiddeld ruim 27.000 gesprekken per maand. “En dat is nogal wat, vooral als je bedenkt dat een gemiddeld telefoongesprek bij de Luisterlijn ruim 21 minuten duurt en dat onze bezetting in die periode ook een uitdaging is. Ook vrijwilligers zijn weleens aan vakantie toe”, vertelt Yvon. Net als vorig jaar verwachtte de Luisterlijn dit jaar weer een piek tijdens de vakantieperiode.

Eenzaamheid komt voor bij alle leeftijden
Schmitz merkt op dat (zomer)eenzaamheid niet alleen onder ouderen voorkomt, maar ook onder jongeren. “Dat horen we in de gesprekken. Wel zien we dat relatief meer jongvolwassenen gebruikmaken van onze chatdienst.” Hoewel er bij de Luisterlijn veel vrijwilligers dienstdoen, blijft de vraag hoog. De Luisterlijn is daarom altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een luisterend oor willen bieden aan mensen die daaraan behoefte hebben. Voordat je aan de slag gaat, krijg je een uitgebreide training in gespreks- en luistervaardigheden. In de maand september starten veel nieuwe trainingen door het hele land, waaronder in Borne. Kijk voor informatie en aanmelden op www.deluisterlijn.nl/vrijwilligerswerk.

Over de Luisterlijn
Bij de Luisterlijn kan iedereen 24/7 terecht voor een luisterend oor. Er kan gebeld worden naar 088 0767 000 of chatten via: www.deluisterlijn.nl

Afbeelding
PCOB en ANBO op weg naar een nieuwe vereniging 13 nov., 15:27
Afbeelding
De naasten, de vrijwilligers en de omgeving 13 nov., 10:24
Afbeelding
Recept: Pappardelle met zalmreepjes, gestoomd in tomaat-roomsaus 12 nov., 17:22
Afbeelding
Als de blaadjes vallen... 12 nov., 12:19
Afbeelding
Stook veilig of stook niet 11 nov., 20:12
Afbeelding
Christmas carols en veel gezelligheid in de Stadsherberg in Enschede 11 nov., 11:11
Afbeelding
Ruim 150 matches tussen studenten en senioren in Twente 10 nov., 15:21
Afbeelding
Van Haag tot Wal Festival vertelt verhalen van vroeger en nu 10 nov., 08:07