Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wereld Alzheimer Dag

Algemeen

Donderdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Het thema van die dag is ‘Samen aan tafel’, gekozen door de vrijwilligers van Alzheimer Nederland. Op die dag wordt extra aandacht gevraagd voor dementie. Alzheimer Nederland hoopt dat er ook dit jaar weer heel veel mooie activiteiten gehouden worden, zo ook in uw buurt. 

In Noordoost-Twente hebben professionals uit de gemeenten Losser, Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal de handen ineen geslagen. Samen met de werkgroepen van de lokale Alzheimer cafés en de gemeenten gaan zij op 21 september aandacht vragen voor dementie. Eén op de 5 mensen krijgt te maken met dementie. Mensen met dementie zijn onderdeel van onze samenleving. Ze willen graag mee blijven doen! Vaak worden de signalen van dementie nog niet herkend of weet de omgeving niet hoe er mee om te gaan.

Samen aan tafel
Het thema van dit jaar 2023 op Wereld Alzheimer Dag is ‘Samen aan tafel’. Samen aan tafel bestaat niet alleen uit samen eten, maar ook samen uit en in gesprek geraken. Samen genieten, samen delen en dat begint nu al met het samen voorbereiden, zo ook de aankondiging in deze krant. Mensen met dementie kunnen misschien sommige dingen niet meer of niet meer zo goed, maar er kan nog veel, soms nog heel veel. In Twente is men al met activiteiten gestart, door mensen met dementie te helpen rondom een of meerdere kookactiviteiten. In Haaksbergen is ‘De onvergetelijke kookclub’ actief, in Tubbergen en Twenterand het ‘Broodje Begrip’. Mensen met dementie stralen wanneer ze een bijdrage leveren, en laten ze zien wat ze allemaal nog wel kunnen. Een steentje bijdragen aan de samenleving, door iedereen en voor de dementerende hoe waardevol is dat!

Mooie activiteit
Vanwege het succes van bovenstaande initiatieven wordt op vier verschillende locaties in de vier betrokken gemeenten een kookactiviteit georganiseerd op Wereld Alzheimer Dag, 21 september. Tijdens de activiteit zijn op die vier verschillende locaties lokale professionals aanwezig, en worden er ook verbinding gezocht en gelegd met lokale ondernemers en jongeren. Door het organiseren van deze activiteit is de verwachting dat mensen geënthousiasmeerd worden om een vervolg te geven aan een dergelijke activiteit

De Activiteiten
Op de verschillende locaties is ruimte voor 30-50 personen.

Gemeente Tubbergen: Locatie Elke’s Cookworld, hier wordt samen met Elke de mensen met dementie en de betrokken professionals een drie gangen diner voorbereid.

Gemeente Oldenzaal: locatie Twents Carmel college, samen met de leerlingen van de koksopleiding gaan mensen met dementie een High Thea voor bereiden. De leerlingen hebben reeds een gastles gevolgd in het goed omgaan met mensen met dementie. Deze gastles is gegeven door trainers van Samen Dementievriendelijk.

Gemeente Dinkelland: locatie Amanshoeve Agelo. Hier zal Jan Aman samen met de mensen met dementie en professionals een ouderwets Naobermaol gaan verzorgen.

Gemeente Losser: Locatie Trefhus Overdinkel. Onder begeleiding van een bevlogen kok zullen er allerlei lekkernijen worden voorbereid. Ook hier is een samenwerking met jongeren en lokale ondernemers! 

Laagdrempelig
Er is een bewuste keuze gemaakt om de groepen niet heel groot te maken zodat de mensen met dementie niet overvraagd worden. Er is voldoende ruimte voor begeleiding en om de activiteit samen op te pakken. Er wordt geen eigen bijdrage gevraagd van de deelnemers om zo de activiteit laagdrempelig toegankelijk te houden. Er wordt gebruikgemaakt van sponsoring, gelden die door en vanuit Alzheimer Nederland voor de Alzheimer cafés beschikbaar zijn en gelden vanuit lokale plannen van de dementievriendelijke gemeenten. Mensen met dementie en hun naasten worden door de lokale professionals benaderd voor de activiteit.

Trots op Oldenzaal
Oldenzaal, de stad waar mensen met dementie mee doen. En niet alleen in Oldenzaal, want één op de vijf mensen krijgt er mee te maken. Een diagnose die veel impact heeft. Mensen wonen vaak nog langer thuis en kunnen hulp van anderen dan ook heel goed gebruiken. Maar herkennen we de signalen van dementie wel? En weten we wel hoe we er mee om moeten gaan? Onbekendheid zorgt er dan voor dat je iemand even niet kunt helpen omdat je niet goed weet wat te doen. Op verschillende plaatsen in Twente zijn er werkgroepen dementievriendelijk actief. Zij organiseren trainingen hoe om te gaan met dementie. Inwoners, verenigingen en ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden. Maar het is ook mogelijk om een online training te volgen via: www.samendementievriendelijk.nl

Moeilijke weg
De weg die mensen met dementie afleggen gaat gepaard met veel onzekerheid en verdriet. Hoe gaat u om met een geheugen dat het steeds vaker laat afweten in een wereld die zelf ook steeds verwarrend en bedreigender wordt? Hoe gaat u om met veranderend gedrag van uw naaste met dementie? En misschien wel de moeilijkste vraag: hoe kan ik ondanks alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met dementie vraagt veel van mensen met dementie en hun omgeving, maar mag nooit een probleem van hen alleen zijn. Veruit de meeste mensen willen na de diagnose dementie zolang mogelijk thuis blijven wonen. Zij gaan er vaak nog alleen op uit, bijvoorbeeld naar de supermarkt. Meestal gaat dat zonder problemen, maar soms weten zij het even niet meer. Daarom is het belangrijk dat niet alleen mensen uit hun naaste omgeving, maar ook anderen zoals taxichauffeurs of winkelpersoneel dementie kunnen herkennen en weten hoe zij hiermee kunnen omgaan. Kijk op de website van Samen Dementievriendelijk voor meer informatie en verschillende online trainingen: www.samendementievriendelijk.nl

Martin Meijerink
Ambassadeur Dementievriendelijk Oldenzaal

Afbeelding
Senioren lopen nog groot risico op gevaarlijke valpartij 22 sep., 19:50
Afbeelding
De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal tijdens de vakantieperiode 22 sep., 13:48
Afbeelding
Ingezonden: Pensioenactie Oost blijft de ontwikkelingen volgen 21 sep., 13:46
Afbeelding
Senioren aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers: hoe voorkom je dit? 21 sep., 08:38
Afbeelding
Omgaan met hitte-stress; je kunt het er warm van krijgen! 20 sep., 13:32
Afbeelding
Lokale Energie Initiatieven (LEI) in Overijssel. 19 sep., 18:00
Afbeelding
Bijzondere reisbestemming: Noord-Portugal 19 sep., 12:57
Afbeelding
Watermolen Bels 19 sep., 09:48