Afbeelding
Foto: Shutterstock

Je bent nooit te oud voor een creatieve hobby!

Algemeen

In ieder mens zit wel een vorm van creativiteit. Bijvoorbeeld voor het schrijven van verhalen, muziek maken, kunst in de brede zin... er zijn veel manieren om je emotie en creativiteit over te brengen. Eén daarvan die zeker tot de verbeelding spreekt is schilderkunst. Wanneer je nog nooit een penseel vast hebt gehouden, kan beginnen best intimiderend zijn. Hoe begin ik met schilderen als hobby?

Vooropgesteld: er is niet zoiets als ‘de’ manier om te beginnen met schilderen. Dit hangt af van je creatieve achtergrond, maar ook wát je precies wilt bereiken met je schilderwerk. In alle gevallen gaat wel op dat een goede basis handig is. Dan weet je in ieder geval een beetje van hoe en wat qua schildertechniek. Zelfs wanneer je de regels geheel negeert is het wel goed om ze te kennen zogezegd.

Op eigen houtje
De beste leermeester qua schilderen is praktijkervaring; koop een schildersezel, wat doeken en ga gewoon lekker aan de slag. Dit kan bijvoorbeeld door laagdrempelige tutorials te volgen op YouTube. Lezers van een zekere leeftijd zullen zich ongetwijfeld nog de TV-programma’s van schilder Bob Ross herinneren. Tussen 1983 en 1994 schilderde hij voor de camera ruim 403 doeken. Met als bekendste uitspraak dat fouten niet bestaan, alleen vrolijke kleine ongelukjes. Oftewel, soms gaat je doek wellicht een andere kant op dan gedacht, maar ook dit is niet het einde van de wereld. Al deze afleveringen zijn sinds 2020 op YouTube te vinden, ideaal voor wie de basis wil leren van het opbouwen van een doek. Kijk voor deze afleveringen op: www.youtube.com/@bobross_thejoyofpainting Er zijn ook de nodige Nederlandstalige tutorials te vinden.

Teken-/Schilderles
Wie graag serieus aan de slag wil kan ook een laagdrempelige teken- en/of schildercursus overwegen. Hierbij leert men belangrijke basistechnieken die een doek uiteindelijk nog beter maken. Denk bijvoorbeeld aan het juiste perspectief aanbrengen in het werk, of de manier waarop licht en donker met elkaar spelen.

Goede inspiratie
Een belangrijk aspect van het schilderen is het vinden van de juiste inspiratie. Landschappen zijn over het algemeen een mooie plek om te starten, zowel letterlijk als figuurlijk. Je kunt vaak goed de tijd nemen voor een doek en kunt deze baseren op bijvoorbeeld een eerder genomen foto. Uiteraard heeft schilderen op locatie in Twente ook zeker zijn charme!

Afbeelding
Senioren lopen nog groot risico op gevaarlijke valpartij 22 sep., 19:50
Afbeelding
De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal tijdens de vakantieperiode 22 sep., 13:48
Afbeelding
Ingezonden: Pensioenactie Oost blijft de ontwikkelingen volgen 21 sep., 13:46
Afbeelding
Senioren aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers: hoe voorkom je dit? 21 sep., 08:38
Afbeelding
Omgaan met hitte-stress; je kunt het er warm van krijgen! 20 sep., 13:32
Afbeelding
Lokale Energie Initiatieven (LEI) in Overijssel. 19 sep., 18:00
Afbeelding
Bijzondere reisbestemming: Noord-Portugal 19 sep., 12:57
Afbeelding
Watermolen Bels 19 sep., 09:48