Afbeelding

Geheimen van het landschap: Ontdek ze samen met Landschap Overijssel

Algemeen

Ken je het geheim van vitaal ouder worden? Juist! Bewegen, fietsen en wandelen! Dat is goed voor onze weerstand en goed voor ons humeur. Landschap Overijssel wijst wandelaars en fietsers de weg met verrassende routes in Twente. En het leuke is dat je onderweg ook de geheimen van het landschap kunt ontdekken.

Twente is prachtig en waardevol. Je vindt er bos, heide, kleinschalige weilanden tussen houtwallen, hoogveen, rivieren, beken, fraai aangelegde landgoederen en pittoreske dorpen en buurtschappen. Er is zoveel te ontdekken. In alle seizoenen, maar de lente heeft een streepje voor. Want wat is er fijner dan de geuren van de ontluikende natuur op te snuiven en te genieten van de vele tinten frisgroen? Te voet of op de fiets beleef je de natuur en het landschap intenser.

Mysterieus

En dat is zeker het geval als je een route volgt van Landschap Overijssel, die is voorzien van achtergrondinformatie over de omgeving. Kies je bijvoorbeeld voor de wandeling door het Dal van de Mosbeek, dan kom je meer te weten over de mysterieuze cirkels van Mander, het meest zuidelijke hunebed van Nederland en de Galgenberg, die niet voor niets zo heet. En wist je dat de eeuwenoude watermolens van Bels en Frans op die route nog geregeld draaien. De molenaars geven dan uitleg.

Ommetje

Of ontdek met de textielroute bij Losser hoe de textielindustrie een stempel op het landschap heeft gedrukt. Zo kom je langs bleekvelden voor de was en over de landgoederen die de textielbaronnen hebben laten aanleggen. De wandelroute door de Bergvennen laat zien hoe het specifieke landschap daar is ontstaan. De zeven vennen, de droge en natte heide, de schrale hooilanden en het bos nodige uit voor een ommetje.

Signaal

Inmiddels heeft Landschap Overijssel ruim tweehonderd mooie, leuke en (natuur)historisch interessante routes ontwikkeld. Voor de wandelaars variëren ze in lengte van 2 tot 28 kilometer. Fietsers kunnen kiezen uit tochtjes van 11 tot 80 kilometer lengte. Je kunt ze gratis downloaden van de website van Landschap Overijssel. Of als je dat handiger vindt, kun je op pad met een app op je telefoon. Via de app krijg je dan onderweg een signaaltje als je bij een punt komt.

Veelzijdig

Zo interessant en veelzijdig is het landschap waarin we wonen, werken en rust vinden. Het is belangrijk dat al dit moois gekoesterd wordt, voor onszelf en de generaties na ons. Daarom beschermt en ontwikkelt Landschap Overijssel het landschap in onze provincie al meer dan negentig jaar. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook daarbuiten. Samen met ruim 3000 grondeigenaren, 9000 donateurs, 7000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel. Help jij ook mee?

Ga naar landschapoverijssel.nl/hart-van-senioren voor de routes, de apps en meer info over Landschap Overijssel.

Afbeelding
Senioren lopen nog groot risico op gevaarlijke valpartij 22 sep., 19:50
Afbeelding
De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal tijdens de vakantieperiode 22 sep., 13:48
Afbeelding
Ingezonden: Pensioenactie Oost blijft de ontwikkelingen volgen 21 sep., 13:46
Afbeelding
Senioren aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers: hoe voorkom je dit? 21 sep., 08:38
Afbeelding
Omgaan met hitte-stress; je kunt het er warm van krijgen! 20 sep., 13:32
Afbeelding
Lokale Energie Initiatieven (LEI) in Overijssel. 19 sep., 18:00
Afbeelding
Bijzondere reisbestemming: Noord-Portugal 19 sep., 12:57
Afbeelding
Watermolen Bels 19 sep., 09:48