Afbeelding

Brandveilig kamperen

Algemeen

Na een lange “winter” begint eindelijk het weer op te knappen. De kampeerspullen weer van zolder of uit de stalling. Heerlijk weer op pad met de caravan, camper of tent. Even ergens anders met onze gedachten. Maar het is goed om na te blijven denken over de brandveiligheid. Want heeft u misschien al een goed vluchtplan, rookmelder(s) en een blusdeken?

Graag willen wij met u een aantal punten doorlopen, zodat ook het kamperen brandveilig verloopt. We adviseren de camper of caravan jaarlijks te laten keuren. Inmiddels is uit onderzoek van de BOVAG al gebleken dat veel caravans niet of slecht zijn onderhouden. Maar de veiligheid gaat verder dan bijvoorbeeld het remsysteem. Wanneer de caravan, tent of camper op de plek staat is het nog erg belangrijk een aantal zaken te controleren.

Werkende rook- en koolmonoxidemelders redden levens! Juist op vakantie verblijft u vaak in een relatief kleine ruimte met primitieve voorzieningen. Dit vergroot de kans op een koolmonoxidevergiftiging of het ontstaan van brand. Rookmelders en koolmonoxidemelders alarmeren u in een vroeg stadium. Ook tijdens en in uw vakantieverblijf mogen deze niet ontbreken. Wilt u het helemaal goed voor elkaar hebben, plaats dan ook een gasdetector en een goedgekeurde blusdeken.

Brandblusser, een veilig idee

Het is een veilig idee om altijd een brandblusser bij de hand te hebben. Een brandblusser mag in geen enkel vakantieverblijf ontbreken. Bedenk wel dat u met blussers maar een beperkte tijd kunt blussen. Bij de betere doe-het-zelfzaken kunt u een keuze maken uit een groot assortiment. Let wel, een poederblusser geeft nevenschade. Een schuimblusser geeft minder nevenschade.

Gasflessen

Ongelukken met gasflessen zijn meestal het gevolg van verkeerd gebruik. De belangrijkste tips voor een veilig gebruik:

 • Bewaar en vervoer gasflessen bij voorkeur rechtop en bewaar, gebruik ze op een koele en geventileerde plaats.
 • Kom nooit met open vuur in de buurt van een gasfles.
 • Let erop dat gasflessen zijn aangesloten met een goedgekeurde slang en volgens de voorschriften van de fabrikant. Voorkom dat deze beschadigd kunnen worden.
 • Gebruik altijd een drukregelaar tussen fles en gasapparaat en vervang de drukregelaar om de 5 jaar.
 • Gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen van maximaal 1,5 meter lengte. Vernieuw de slangen ten minste om de twee jaar. 
 • Zorg dat de verbindingen aan beide zijden zijn voorzien van deugdelijke slangklemmen.
 • Sluit de gasfles als u het gastoestel niet gebruikt. Gebruik bij het openen en sluiten geen gereedschap, maar doe het met de hand.

Vrouw kookt in caravan
Foto: Shutterstock

Veilig eten

Tijdens de vakantie is het heerlijk om de barbecue aan te steken. Helaas komen ongelukken tijdens barbecues of een vuurtje stoken vaker voor dan de meeste mensen denken. Het blijft bovendien niet altijd beperkt tot een brandwond. Veiligheid hebt u grotendeels zelf in de hand met de volgende veiligheidsmaatregelen.

 • Plaats de barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond en op voldoende afstand van brandbare materialen als tentdoek, parasols en hagen.
 • Zorg dat spelende kinderen of huisdieren de barbecue of vuurkorf niet omver kunnen lopen.
 • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van een barbecue of vuurkorf.
 • Gebruik bij de barbecue uitsluitend houtskool of briketten als brandstof; briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken.
 • Gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof en nooit benzine, petroleum of spiritus.
 • Plaats een gasfles van de gasbarbecue nooit onder de barbecue, maar zet deze er altijd naast.
 • Houd altijd een brandblusser, emmer water of zand bij de hand.
 • Dek een nog brandende barbecue of vuurkorf na gebruik altijd af met zand. • Ga nooit lopen met een brandende barbecue of vuurkorf. Check vóór dat u begint met barbecueën, het gebruik van een vuurkorf of het aanleggen van open vuur of dat wel is toegestaan.
 • Leeg na gebruik de barbecue nooit direct, maar doe dat de volgende dag. Dit voorkomt veel containerbranden.

Brandwonden

Water! De rest komt later. Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken. De ernst van de schade hangt af van de temperatuur, inwerkingstijd van de hitte op de huid en de oorzaak va de verbranding. Al boven een temperatuur van ongeveer 40 graden Celsius beschadigt de huid. Wat als het slachtoffer nog brandt? Doof de vlammen door het slachtoffer over de grond te rollen. Gebruik eventueel een stevige jas of een blusdeken om de vlammen te doven. Let wel, bedek vanaf de nek naar de benen. Zo voorkom je dat (meer) vlammen het gezicht raken.

Ga daarna koelen! Minimaal 10 minuten over lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche in de buurt? Al het water is beter dan niet koelen. Koel alleen de wond om onderkoeling te voorkomen. Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en bij kinderen de luier zodat u ziet waar de brandwonden zitten. Zo kunt u goed koelen. Afhankelijk van de grote van de wond, raadpleeg de huisarts of bel 112.

Dagje de natuur in

Eenmaal op vakantie kunnen wij het ons voorstellen dat u niet weken lang achter elkaar alleen op de camping verblijft. Een dagje erop uit en de omgeving verkenning staat meestal op de planning van iedere vakantieganger. De natuur in ons land, maar ook in de landen om ons heen, is schitterend. En zeker de moeite waard om te bekijken. Een ritje met de auto of camper naar een natuurgebied, of naar de kust is dus een veelvoorkomend uitje. Denkt u na bij waar u uw (warme) auto neerzet?

Wij geven graag een aantal tips om natuurbranden te voorkomen. Let op waar u uw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken. Parkeer daarom ook niet op bospaden of toegangswegen, in geval van brand moeten brandweervoertuigen vrij baan hebben. Rook liever niet in natuurgebieden. Doet u het toch, maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voor u hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet u zich daar uiteraard aan houden. Ook afval is een veroorzaker van brand. Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen. Op enkele plekken is het toegestaan gebruik te maken van barbecues, kampvuren en vuurkorven. Maar houdt u aan de regels die ter plekke gelden.

Wat moet u doe wanneer u een brand ontdekt?

 • Vlucht naar een veilige plaats: de openbare weg, een groot verhard terrein of de bebouwde kom.
 • Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand u inhaalt of insluit, is dan het kleinst.
 • Bel 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie door.

Meer informatie over brandveiligheid

Wilt u meer weten over het thema brandveiligheid, bezoek dan onze website www.brandweer.nl/brandveiligheid of mail naar brandveiligheid@brandweertwente.nl. Zijn er onderwerpen op het gebied van brandveiligheid waar u graag een artikel over zou willen lezen? Laat het de redactie weten!

Afbeelding
Senioren lopen nog groot risico op gevaarlijke valpartij 22 sep., 19:50
Afbeelding
De drukte bij de Luisterlijn houdt aan, en helemaal tijdens de vakantieperiode 22 sep., 13:48
Afbeelding
Ingezonden: Pensioenactie Oost blijft de ontwikkelingen volgen 21 sep., 13:46
Afbeelding
Senioren aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers: hoe voorkom je dit? 21 sep., 08:38
Afbeelding
Omgaan met hitte-stress; je kunt het er warm van krijgen! 20 sep., 13:32
Afbeelding
Lokale Energie Initiatieven (LEI) in Overijssel. 19 sep., 18:00
Afbeelding
Bijzondere reisbestemming: Noord-Portugal 19 sep., 12:57
Afbeelding
Watermolen Bels 19 sep., 09:48