Afbeelding

Een uitdagend jaar voor senioren in Twente

Algemeen

Tanden poetsend en in de spiegel kijkend, zie ik mijn lange wenkbrauwen en de neushaartjes die uit mijn neusgaten steken. Dat valt op en past bij het ouder worden. Ik jammer niet over mijn ouder worden hoor. Het gebeurt gewoon, dus probeer ik mijn voordeel er mee te doen. 

Jazeker, er zitten wel nadelen aan ouder worden, maar ook veel voordelen. Bang om ouder te worden, wil ik niet en moet u ook niet zijn. Mijn motto is: ‘doorgaan of dood gaan’ en het laatste is nog niet in zicht, stelt mijn kleinzoon Bram. Zijn opa (ik dus) wordt 100 en dat is positief denken. Wat mij wel opvalt is, wanneer we samen een potje dammen, dat hij vaker wint en ik vaker verlies. Echter verliezen past niet bij mij. Al jaren is mijn motto ‘Never Give Up’. Maar toegegeven, aan het verlies aan schoonheid daar is niet aan te ontkomen. Ouderworden wordt vaak voorgesteld als iets vreselijks waaraan je maar op één manier aan kunt ontsnappen: het is doorgaan of doodgaan. En doorgaan betekent lelijk worden en accepteren de blauwe plekken op je handen door het gebruik van de bloedverdunners, en accepteren dat je door urineverlies, Tena Level 1 in je onderbroek moet dragen. 

Over de ouderdom wordt gepraat alsof het iets verschrikkelijks is en als je niet oppast, ga je het zelf nog geloven ook. Toen ik mijn huissleutel voor de tweede keer kwijt was dacht ik: ik word dement. Sinds kort heb ik ook een aantal hulpmiddelen aangeschaft en gekregen. Eerst een wandelstok gekocht, en het kerstcadeautje was afgelopen jaar een rollator, waarvoor hartelijke dank aan de lieve kids. Ook de nieuwe bril voor de computer is aangemeten door neefje Robert en is in het nieuw jaar, 2023 aangereikt. Dat zal nog meer licht werpen en zicht geven op mijn voortbestaan. 

Wat mij wel eens angst aanjaagt is dat er zo veel negatiefs over ons ouderen, mijn mede senioren wordt geschreven en gepraat. Dat maakt het ouder worden voor vele ouderen wel een beetje angstig. Vergrijzing gaat het land niet ontwrichten, de grijze golf is er en die zal alleen maar groter worden. Ik hoor termen als de ‘demografische tijdbom’. Ouder word je al wanneer je de vijftig voorbij bent. Dan begint het en ben je plotseling 55+. Men denkt al met je mee, een seniorenwoning, verhoogd toilet, traplift, beugel in bad en alarmaansluiting met monitor bij de voordeur. De goedkope maaltijden van de maaltijdwinkel worden je aangeprezen en daarmee de zin en de lust van het zelf koken ontnomen. 

Daar doe ik niet aan mee. Ik ben begonnen met mijn Italiaanse vrienden met een Italiaanse kookclub en het werkt: de de smaken verschillen, maar de verhalen komen op gang, de discussie over de wijn en de pastasaus brengt ons op grotere hoogten. Het is onverstandig om over het ouder worden te praten en te schrijven in negatieve zin, we worden allemaal ouder daar moeten we juist niet bang voor zijn, maar ons voordeel mee doen. Ouder worden biedt mooie kansen. Leven met de jaren, is een geweldig fenomeen, met enorme voordelen en bevrijdende inzichten. Het gehoorapparaat is weer bijgesteld, de nieuwe bril is bezorgd. Het is tijd dat we gaan inzien dat oud worden een gunst is en het er mee omgaan een kunst is. 

De OV-ambassadeur Hans Kolmschot is voor ons als senioren een goede ambassadeur. Hij en het OV-team in Overijssel zijn er op uit om u, en mij met anderen te helpen. Er zijn vijftigplussers die praten over hoe vervelend het is om een bril te moeten dragen. Dat het gehoor achteruitgaat. Dat ze niet meer zo snel reageren. Dat ze soms bang zijn. Niet meer snel kunnen schakelen en op namen kunnen komen. Niet meer goed tegen drank kunnen. Vergeetachtig worden. Je zet thee, maar vergeet het op te drinken. Soms ben je even kwijt in welke week je leeft. Het is dus dom om voortdurend te jammeren of te doen alsof de feiten anders zijn, beter is om te kijken naar de voordelen van het ouder worden. Probeer de vele leuke en mooie dingen van het ouder worden in te zien en te waarderen. 

Te weinig tijd besteed aan je vrienden? Maak een herstelplan en voer dit uit. Nooit een hobby kunnen ontwikkelen? Nu is het moment daar, pak door. Op vele plekken in Twente wordt het ons aangereikt om het verborgen talent dat in je schuilt te ontwikkelen. Het leven verschaft ons gelukkig veel inzichten en mogelijkheden die het leven met de jaren kunnen verrijken. Spring goed en zorgvuldiger om met de tijd en je energie en let op je gezondheid. Plezier maken samen met leeftijdsgenoten is heerlijk. Je maakt niet meer zo snel ruzie, je weet beter met wie je wel en met wie je iets minder moet omgaan. Je hebt situaties sneller door en ook wat je eigen rol daarin is. En omdat je al het nodige hebt meegemaakt, zie je steeds beter hoe ingewikkeld de wereld in elkaar zit. Dus niet zwart-wit kijken, er zijn heel veel tinten grijs. 

Wees en blijf wie je bent. Het kan mij weinig schelen wat mensen van mij denken. Durf te doen waar je zin in hebt, je eigen weg gaan. Het danslokaal heeft afgedaan, maar de praattafel met mede senioren is af en toe een openbaring. Wekelijks maak ik mijn pro memorie lijstje en ik lees, bibliotheek, theateruitvoering Nathalie Baartman, 25 mei Bruce Springsteen in de Arena. Maar wil je niet zo nodig de deur uit; thuisblijven met een boek of een film is ook goed. Het leven lonkt, het leven daagt ons uit om te leven met de jaren die nog resten. Dus leef het leven, geniet, met volle teugen.

Martin Meijerink

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 13 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 15 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05