Afbeelding

Een muzikale duizendpoot met een liefde voor het toneel

Algemeen

Er zijn naar schatting zo’n 6.800 levende talen op aarde. De meest universele taal die er is, is echter niet het Chinees, ook niet het Spaans, Engels of Arabisch. Het is de muziek. Het is de taal van verbroedering. Waar je ook vandaan komt, wat je achtergrond ook is, of je nu jong of oud bent... muziek is van ons allemaal. Iemand die de universele aantrekkingskracht van muziek goed kent is Diet Gerritsen uit Enschede. Klassiek getraind sopraan, dirigente van een multicultureel koor en bij veel mensen nog goed bekend vanwege een bijzondere acteerrol...

Ze maakte graag wat tijd vrij voor ons gesprek. Uiteraard las ik me redelijk in zoals te doen gebruikelijk. Al snel werd duidelijk dat de muziek de rode draad zou vormen voor ons interview. Eerst een kort stukje achtergrond. Diet Gerritsen werd in 1960 geboren in Aalten in het oosten van Gelderland, dicht tegen de Duitse grens. Van haar zesde tot haar achttiende groeide zij op in Borculo. Vanaf daar was het een kleine stap naar Enschede, waar ze ging studeren aan het conservatorium bij de docentenopleiding. Aanvankelijk met als doel om allround musicus te worden. 

Tijdens de opleiding werd haar talentvolle zangstem ontdekt en werd zij aangemoedigd om dit door te ontwikkelen. Uiteindelijk rondde zij de Bachelor en Master solozang af aan het conservatorium in Enschede. “Ik heb veel gehad aan de eerste drie jaar docentenopleiding. Deze is uiteraard veel breder dan alleen zingen.” Dat de brede basis goed van pas zou komen blijkt wel uit haar verdere CV. Zo was ze onder meer 23 jaar actief bij de Nederlandse Reisopera, onderdeel van het Nationaal Muziekkwartier in Enschede en het grootste reizende operagezelschap van Nederland. Door de jaren heen heeft ze uiteenlopende projecten gedaan op muzikaal gebied, op zoek naar leuke creatieve ervaringen én mogelijkheden om verbindingen te zoeken. 

Dit laatste staat ook zeker centraal bij haar werk als dirigente van het Multicultureel Wereldmuziekkoor IntervOcaal in Enschede. Dit bestaat uit amateurzangers uit alle hoeken van de wereld die vele verschillende culturen vertegenwoordigen. Welke taal je ook spreekt of welke culturele achtergrond je ook hebt, muzikaal kom je al snel op elkaars golflengte. Het blijkt een succesvolle formule; het koor bestaat nu 20 jaar, waarvan Diet al 18 jaar actief is als dirigente. Het koor groeide in deze periode uit van een klein clubje naar een groter gezelschap. Een stad als Enschede is wat dat betreft een goede voedingsbodem; er zijn zo’n 160 verschillende nationaliteiten te vinden. Het koor zag afgelopen jaar ook een bijzondere kans: “In het begin van de oorlog in Oekraïne hebben we een groep vluchtelingen uitgenodigd voor een muzikale samenwerkingsavond. Waarin we elkaar opzoeken en via muziek elkaar konden troosten.” 

Haar liefde voor muziek én taal komt hierin goed tot uiting. Als sopraan moet ze immers geregeld zingen in vreemde talen. Het gaat dan niet alleen om hoe je het woord uitspreekt, maar ook juist wat het betekent. Welke emotie het oproept en welke je er in moet leggen. Een brede beheersing van taal geeft wat dat betreft ook nieuwe inzichten; je kijkt en denkt vanuit een ander perspectief. Het Multicultureel Wereldmuziekkoor IntervOcaal vertolkt dit ook passend in hun lijflied, ‘Blij in Enschede’: het benadrukt dat we misschien allemaal verschillend zijn, maar dat juist in dit verschil de mooie dingen zitten. Leren van elkaars muziek en cultuur is de insteek van het koor; een formule die dus succesvol is. “Je komt dan met de muziek náást elkaar te staan in plaats van tegenover elkaar.”

In de week dat ik Diet Gerritsen sprak was het koor ook druk bezig met repetities voor een optreden in het programma wat de NTR op 8 maart op TV brengt. Hierin staat Holi centraal; een van de belangrijkste Hindoeïstische feestdagen en het ‘festival van kleur’. Men bestrooit elkaar dan met kleurrijk poeder, symbolisch voor de diverse aspecten van het leven. Zo symboliseert rood bijvoorbeeld de liefde, geel staat voor geluk en vrede, blauw staat voor sereniteit en groen voor lente, natuur en nieuw begin. IntervOcaal brengt dan een muziekstuk op het toneel als onderdeel van de bredere uitleg. Veel werk voor een uitzending waarin misschien twee minuten te zien zou zijn. Toch ziet Diet het als de moeite waard. Want: het voegt wéér een nieuwe dimensie toe aan het koor en het is een mooie aanvulling op hun toch al brede repertoire.

Het vele muzikale werk kan best zwaar zijn, met drukke weken als gevolg. Ontspanning is dan ook belangrijk. Zo kwamen we op yoga uit; “Ik doe aan kundalini yoga. Met verschillende ademhalingsoefeningen en korte mantra’s. Zo kun je je bewuster worden van de stroom van je adem en de klank van je stem.”  


Hoewel muziek en de verbindingen die het kan leggen dus met recht haar passie genoemd mogen worden, is Diet Gerritsen bij het brede publiek toch vooral bekend om één specifiek project: ze speelde van 2005 tot en met 2008 mee in de serie ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’, in de rol van Fenna Wildspieker. De serie bleek al snel een hit: hij werd landelijk uitgezonden en nu, ruim 15 jaar laten, is het nog steeds hét ding waar ze om bekend staat. Voor haar was het ook een mooi opstapje om wat meer te doen met het acteren. Leuk detail: pas ná de serie is ze een acteeropleiding gaan volgen. Ze was te zien in diverse gastrollen op TV en op de planken. Zo speelde ze onder meer de titelrol in de musical De Pathmos Prinses en andere muziektheater stukken zoals Het Twentsch Paradijs en de stadsopera MAAK over de vuurwerkramp in 2010. Muziektheater is een leuke manier voor haar om al het gereedschap en al haar talent te gebruiken. De diverse succesvolle theaterproducties die over Twentse verhalen gehouden zijn zoals Hanna van Hendrik of het nieuwe stuk De Vergeten Twentse Lente, ziet ze als een mooie ontwikkeling: “Het zijn herkenbare verhalen die tot de verbeelding spreken.”

In het gesprek met Diet werd al snel duidelijk dat een goedgevulde, creatieve agenda een aanwinst is. Elk project is voor haar een mooie kans om haar talenten te gebruiken en aan te vullen met nieuwe inzichten, nieuwe perspectieven. Hopelijk inspireert het ook u als lezer; ontdek eens uw eigen stem bij een koor of ga eens op de planken staan. In ieder mens zit talent; het is zonde om het niet te ontdekken...

Wilt u meer weten over Diet Gerritsen? Neem dan eens een kijkje op haar website, www.dietgerritsen.nl Meer weten over het Multicultureel Wereldmuziekkoor IntervOcaal uit Enschede en hun optredens? Kijk op: www.intervocaal-enschede.nl

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37