Afbeelding

Laat Wet Toekomst Pensioenen stranden in Eerste Kamer

Algemeen

De Tweede Kamer stemde onlangs in met de nieuwe pensioenwet. Pensioenactie Oost hoopt echter vurig dat de Eerste Kamer hier nog een stokje voor steekt.

De Tweede Kamer ging op dinsdag 20 december na veel discussie akkoord met de Wet Toekomst Pensioenen. Het was die dag het eerste item in het nieuws van 20.00 uur. Na veel dagen discussie is er een besluit van de Tweede Kamer. Helaas waren een aantal punten niet duidelijk. Om de schone schijn te wekken?

Eén van deze punten is dat meer mensen de kans krijgen om pensioen op te gaan bouwen, de helft van wat het nu niet heeft. Mooi voornemen, maar de meeste werknemers uit deze groepen kunnen dit niet betalen. Dit probleem speelt al die tijd door de discussie want het parlement, vul in ook GroenLinks en PvdA, vrezen dat de mensen die geen pensioen opbouwen straks bij de bijstand aankloppen. En ja, dat wil men niet. Wel eerst slechte arbeidsvoorwaarden creëren, flex en zzp, en nu schijnheilig doen!

Van de punten die nog niet uitgewerkt zijn, is toch wel de verdeling van de fondsgelden één van de belangrijksten. Volgens onze berekeningen zou het inmiddels gaan om zo’n 2.000 miljard euro, maar nee er blijkt nog maar 1.500 miljard in de fondsen te zitten. Waar de 500 miljard euro gebleven is, is net als de manier waarop dit verdeeld zal worden een groot raadsel.

De nieuwe wet betekent voor werkenden een verdere afbraak van het collectieve en solidaire pensioenstelsel, waarin pensioen een arbeidsvoorwaarde is. De pensioenen worden steeds meer afhankelijk van de markt, waarvan ook indexatie (koopkracht) afhankelijk wordt. Terwijl nu al een groot deel van de senioren ofwel de gepensioneerden nauwelijks kan rondkomen. Ook de stijging van de AOW-leeftijd wordt doorgezet. Ook is in de nieuwsuitzending gezegd dat de Eerste Kamer de WTP steunt! Dat is een leugen, dat zal nog moeten blijken! Natuurlijk is het parlement heel blij met de uiteindelijke steun van GroenLinks en de PvdA, maar de zeven groepen die landelijk actief TEGEN zijn, zetten tot die tijd alles op alles om de Eerste Kamer tegen te laten stemmen. De hoogste tijd voor ouderen en jongeren om in actie te komen. 

Bron: Het NOS-journaal: https://www.npostart.nl/nos-journaal/20-12-2022/POW_05158826

Corry Westgeest
Pensioenactie Oost

www.pensioenactieoost.jouwweb.nl
https://pensioenactieoost.jouwweb.nl

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 11 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39