Ester Bertholet
Ester Bertholet

Reizen met het OV; hoe meer gedoe, hoe beter

Algemeen

Het is dinsdagochtend en u heeft er zin in! U gaat vandaag namelijk met de bus/trein/tram naar het Rijksmuseum in Amsterdam. U bent ruim op tijd van huis vertrokken en er lijkt geen vuiltje aan de lucht te zijn. 

Het eerste stuk met de bus gaat prima. De bus is wel wat vol met scholieren die nogal herrie maken en het is jammer dat er iemand met een kwijlende hond tegenover u komt zitten. De buschauffeur is overigens ook niet de meest voorzichtige chauffeur. Hij trekt al op terwijl u nog niet zit, waardoor u uw balans verliest. Maar goed, het is maar een kwartiertje naar het station, dat is te doen.

Op het station aangekomen is het een kakafonie van geluid. Een stel jongeren mishandelen de piano (of is dat muziek) en alle geluiden kaatsen in de grote stationshal. De friettent draait om 10 uur in de ochtend al overuren; de frietwalm komt u tegenmoet. Hoe is het mogelijk dat mensen zo vroeg al vette friet kunnen eten, vraagt u zich af. U heeft nog tijd voor een kopje koffie in de stationskamer, waar u wacht op uw reisgenote. Het is wel fris om bij de ingang te zitten. 

Uw reisgenote is wat aan de late kant, dat geeft stress. U heeft daarnaast wat moeite om door de treinpoortjes te komen. Had u nu toch maar uw kaartje uitgeprint in plaats van het advies van uw kleinkind te volgen en te vertrouwen op uw smartphone!

De trein is verlaat. Daar gaat uw reisschema, u gaat vast de aansluiting missen op de tram in Amsterdam. U moet straks maar even zelf uitzoeken hoe dat verder moet. U reist achteruit, wat u anders een beetje misselijk maakt. Maar u heeft goed gezelschap en er is nog een aardige vrouw in de vierzit bij komen zitten die aparte snoepjes uitdeelt. Uw stemming wordt er met de minuut vrolijker op!

Ziet u wat er allemaal gebeurt in uw hersenen in dit kleine stukje reizen? U hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt van alles. U moet u concentreren, u staat veel op uw benen en uw balans en evenwicht worden geoefend. U irriteert zich, u bent verrast, u verheugt zich, u maakt zich zorgen en u vindt het gezellig. Allemaal in een paar uurtjes tijd. Uw hersenen werken over de volle breedte en op volle kracht om u bij te houden. Een betere hersenoefening bestaat niet, daar kunnen geen 100 kruiswoordpuzzels tegenop. Je zou bijna kunnen zeggen; hoe meer gedoe, hoe fitter uw hersenen worden. Maar laten we het gezellig houden en hopen op een goed vervolg van uw reis waarna u moe maar voldaan en superfit weer thuiskomt!

PS: De Vermeer-tentoonstelling in het Rijks loopt tot 4 juni a.s. Aanrader!

Ester Bertholet
www.esterbertholet.nl

Afbeelding
Alleen familie! 13 mrt., 12:50
Afbeelding
Saskraam Kringloop 12 mrt., 18:47
Afbeelding
Treinreis voor Denkend aan Zwitserland 12 mrt., 11:46
Afbeelding
Veilig laden 11 mrt., 16:42
Afbeelding
Enschede Energie, lokale duurzame energie van en voor ons allemaal 11 mrt., 08:38
Afbeelding
Noaberboeren Het Lankheet 10 mrt., 19:35
Afbeelding
Food for Happy Ageing (8) 10 mrt., 12:32
Afbeelding
Van start met een nieuwe creatieve hobby! 9 mrt., 18:29