Afbeelding

Klimaatalarm in huis

Algemeen

Als mensen het over het klimaat hebben, gaat het bijna altijd over de weersveranderingen in de buitenlucht. Maar ook binnenshuis kennen we een klimaat, een microklimaat dat onze gezondheid sterk kan beïnvloeden en waar we gelukkig zelf veel invloed op kunnen hebben.

Allereerst de temperatuur in huis. Als ik een patiënt thuis bezoek, word ik soms bijna niet goed van de warmte bij sommige mensen in huis. Soms is het wel 22 graden of meer in de woonkamer. En dan nog klagen mensen over koude benen en handen. Deze kouwelijkheid wordt meestal veroorzaakt door te weinig spierbeweging, daar heeft de temperatuur van de huiskamer weinig invloed op. Ook de slaapkamer wordt vaak goed warm gestookt. Maar om goed te kunnen slapen, is het nodig dat ons lijf een beetje koeler wordt. Een frisse slaapkamer van 18 graden slaapt veel beter dan een warme kamer. Door de energiecrisis zijn de meeste mensen zich tegenwoordig meer bewust van de temperatuur in huis en draaien de thermostaat uit besparingsoogpunt omlaag. Het goede nieuws is dat dit dus ook gezonder is en u gelukkig al binnen een paar weken kunt wennen aan een graadje minder.

Behalve dat het heel warm in veel huizen is, kan het er ook heel droog zijn. Vooral in de winter als de verwarming aan is. Droge lucht in huis kan allerlei vervelende klachten veroorzaken, van een kriebelhoest en neusbloedingen tot een jeukende huid en prikkende traanogen. De temperatuur omlaag en een schoteltje water op de verwarming kan al veel oplossen. Een luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid nog beter in balans en kan een heel zinvolle aankoop zijn.

En dan nog de luchtstroom. Elke dag even de ramen en de deur wijd openzetten om de boel even goed door te luchten is een heel goed idee. Ook in de winter. Stof, virussen en bacteriën gaan door het raam naar buiten en extra zuurstof komt binnen. Oudere mensen houden echter vaak niet van open ramen omdat ze last hebben van de tocht en denken dat ze hier ziek van worden. Zodra er ergens een raam openstaat, zie je veel mensen een beetje geïrriteerd aan de kraag van de blouse of trui trekken. Een koude luchtstroom kan zeker onaangenaam voelen. U wordt echter niet ziek van de stroom van lucht, wel van de virussen en bacteriën in de lucht. Liever frisse lucht, dan een bedompte kamer waar je de lucht bijna kunt snijden.

Kortom, wat minder warm in huis, meer vocht en frisse lucht kunnen helpen om op een heel eenvoudige manier de gezondheid te verbeteren. U kunt er vandaag al mee beginnen!

Ester Bertholet
Ouderengeneeskundige

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37