Kaarsen zijn sfeervol qua verlichting, maar een slechte keuze qua verwarming.
Kaarsen zijn sfeervol qua verlichting, maar een slechte keuze qua verwarming. Foto: Shutterstock

Veilig en gezond je huis verwarmen

Algemeen

Door de hoge gasprijzen en ondanks de toekenning van een tegemoetkoming, zoeken mensen naar andere manieren om hun huis en werkplek te verwarmen. Op veel plekken gaat de houtkachel en open haard weer aan. Laat uw schoorsteen vegen voordat u gaat stoken. Zeker wanneer deze al enkele jaren niet meer in gebruik was. Schoorsteenbrand is nu al de hoofdoorzaak van één op de drie woningbranden.

Wij zien in allerlei vormen van media veel items over stoken, op welke manier dan ook. Vragen over veilig stoken komen dan ook al veel binnen. Hierbij gaat het onder andere over olie- en petroleumkachels, maar ook over het aansteken van kaarsen in huis. Meestal gaat de vraag over brandveiligheid, maar ook over gezondheidsrisico’s. Wat gebeurt er wanneer je de rook inademt en komt er fijnstof vrij?

Rookmelders

Zorg er allereerst voor dat u een goed werkende rookmelder hebt hangen op iedere verdieping in uw vluchtroute. Dit is natuurlijk al verplicht sinds 1 juli dit jaar maar toch goed om dit nog eens te benoemen. Bij rookontwikkeling in uw woning wordt u tijdig gewaarschuwd en kunt u uw huis nog ontvluchten. Denk naast de vluchtroute ook aan alle andere ruimtes waar brandrisico aanwezig is, bijvoorbeeld de berging of bijkeuken waar uw wasmachine en/of droger staat.

Veilig stoken

Wanneer u (weer) gebruik gaat maken van uw houtkachel, zorg er dan voor dat uw schoorsteenkanaal schoon is. Laat deze jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger. Deze zijn te vinden op de site van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond). Gebruik daarnaast ook schoon, droog en onbehandeld hout. Het brandhout dat u gebruikt moet een jaar tot anderhalf jaar droog gelegen hebben. Gebruik dus nooit behandeld of geschilderd hout. Dit geeft veel en schadelijke rookontwikkelingen. In de rook die vrijkomt bij het branden van behandeld hout, zitten veel gevaarlijke stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Maak tevens gebruik van de Zwitserse methode. Deze stookmethode zorgt voor minder rookontwikkeling en dus voor minder roetaanslag in uw schoorsteenkanaal.

Koolmonoxide

Plaats in de ruimte waar u stookt ook een koolmonoxidemelder (CO melder) aan het plafond. Het gaat er wel om of deze ruimte groot of klein is en hoe er wordt gestookt in deze ruimte. Koolmonoxide komt vrij bij een onvolledige verbranding en is zeer gevaarlijk. Het wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Verschijnselen hiervan zijn vergelijkbaar met griepverschijnselen. Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid…. Een koolmonoxidemelder waarschuwt u wanneer deze stof vrijkomt. Verlaat dan uw huis. Sluit de ramen en deuren en bel 112. Pas dan kan de brandweer de concentraties in uw woning meten. Over het algemeen is het uiteraard wel verstandig en aan te raden uw woning goed te ventileren. De brandweer adviseert een combimelder (Rook- en koolmonoxidemelder) alleen als de melder wordt opgehangen in de ruimte waar een verbrandingstoestel aanwezig is. 

Hoe werkt het eigenlijk? Bij brand gaat rook omhoog, omdat rook warm is. Daarom hang je een rookmelder aan het plafond, zodat je snel gewaarschuwd wordt. Koolmonoxide is bijna even zwaar als lucht. Koolmonoxide mengt zich daardoor gelijkmatig met de lucht. Het gaat dus niet gelijk omhoog, zoals rook. In ruimtes waar een verbrandingstoestel hangt is de lucht vaak warmer, omdat het toestel warmte uitstoot. Hier zal koolmonoxide dus sneller met de lucht omhoog worden gevoerd.

Dus: In de ruimtes waar een verbrandingstoestel hangt is de hoogte van ophangen, van zowel een co-melder als een rookmelder hetzelfde. In ruimtes zonder verbrandingstoestel verschilt de hoogte van ophangen van de rookmelder en co-melder. Daarom kies je in een andere ruimte altijd voor twee verschillende melders. In dat geval hang je een CO melder aan de muur op hoogte waar je de CO kunt inademen. Zit je in een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld kantoor aan huis, is de plaatsingshoogte dus anders dan op een overloop waar je je alleen lopend verplaatst.

Alternatief verwarmen

Verder zien we dat petroleumkachels en zelfs bloempotten met daarin een waxinelichtje, als verwarming worden gebruikt. Denk hierbij aan risico’s als het inademen van rook, fijnstof en andere schadelijke stoffen. Dat is echt niet gezond en daarnaast is er ook het risico op een koolmonoxidevergiftiging bij een onvolledige of slechte verbranding. Ook dan is een koolmonoxidemelder geen overbodige luxe. Om verschillende redenen kun je de bloempotkachel beter doven. Ten eerste is de opbrengst veel lager dan dat van een cv-ketel op gas. Ook is de rook slecht voor je gezondheid en is het brandgevaarlijk. De waxinelichtjes staan vaak niet stabiel en/of te dicht bij elkaar, waardoor een grote vlam kan ontstaan. Eén waxinelichtje heeft een vermogen van slechts 30 Watt. Voor het verwarmen van één kubieke meter kamer op 20 graden Celsius is een verwarmingsbron van 77 Watt nodig. Een gemiddelde woonkamer van 75 kubieke meter groot heeft dus zo’n 6600 Watt nodig.

Afbeelding
KBO-PCOB ledenvoordeel 14 dec 2022, 14:22
Afbeelding
Ineke’s recept: Tietjes spek 13 dec 2022, 19:19
Afbeelding
Klimaatalarm in huis 13 dec 2022, 14:15
Afbeelding
Rondtrekken en logeren in Midden-Drenthe 12 dec 2022, 20:10
Afbeelding
Veilig en gezond je huis verwarmen 12 dec 2022, 12:50
Afbeelding
Korte vakanties met magische momenten in Osnabrücker Land! 12 dec 2022, 08:48
Afbeelding
Wees welkom in de Stadsherberg in Enschede 11 dec 2022, 19:42
Afbeelding
Altijd heerlijk genieten bij familie Van Raaij 11 dec 2022, 12:41