Pensioen Actie Oost met Tweede Kamerleden Leon de Jong en Pieter Omtzigt.
Pensioen Actie Oost met Tweede Kamerleden Leon de Jong en Pieter Omtzigt.

Pensioen Actie Oost: Verzet tegen pensioenwet loont!

Algemeen

Op dit moment is de pensioenwet WTP (Wet Toekomst Pensioenen) in behandeling bij de Tweede Kamer. De minister dacht eerst dat ze met een middagje in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en daarna een uurtje plenair debat wel klaar zou zijn. Maar nu is er verspreid over 7 dagen al 60 uur over de pensioenwet gesproken. 

Iedere keer blijkt: naar mate er langer over de WTP wordt gesproken komt er meer narigheid naar boven. Keer op keer blijken de cijfers van het ministerie onjuist te zijn. Zo was er een tabel die liet zien dat het nieuwe stelsel de inflatie wel zou kunnen compenseren. Totdat iemand het narekende en zag dat de minister er van uit was gegaan dat de pensioenen eerst met 15% worden verlaagd om zo geld vrij te maken voor toekomstige indexatie. Ook blijkt dat met de nieuwe wet veel mensen hun recht op een nabestaanden pensioen kunnen verliezen. Maar er zijn ook mensen waarvoor het nabestaandenpensioen, samen met de ANW uitkering hoger uitkomt dan het inkomen van de overleden echtgenoot. 

De minister blijft herhalen dat iedereen er in het nieuwe stelsel op vooruit gaat. Maar ze zegt ook dat de premies niet omhoog gaan, en dat het pensioengeld niet anders belegd wordt dan nu. Als er niet meer geld in het pensioensysteem gaat, hoe kan er dan meer uitkomen?  Het hele verhaal blijkt te draaien om het éénmalig uitdelen van de opgebouwde reserves uit het huidige pensioenstelsel. Maar dat kan je maar één keer doen, daarna is het op.

Ook wordt er telkens gezegd dat in het WTP systeem de pensioenen sneller verhoogd kunnen worden omdat er geen buffers meer nodig zijn. Maar zonder buffers moeten de pensioenen ook meteen verlaagd worden als de beleggingen een keer tegenvallen. Volgens de minister is dat niet nodig omdat de pensioenen dan aangevuld kunnen worden uit de buffers. Maar die waren toch juist afgeschaft? 

De pensioenfondsbesturen gaan hier vrolijk in mee. Terwijl de inflatie is opgelopen tot 14% schrijven de pensioenfondsbesturen hun deelnemers dat ze ondanks de hoge dekkingsgraden niet volledig kunnen indexeren. Want ze moeten de buffers verhogen om zich voor te bereiden op een nieuw pensioenstelsel waarin de buffers niet meer nodig zijn.

De mensen van Pensioen Actie Oost zetten zich ervoor in om de WTP tegen te houden en het bestaande pensioenstelsel te verbeteren. We praten met kamerleden van verschillende politiek partijen en helpen ze met moties en amendementen.  We demonstreren, regelmatig in Den Haag en andere plaatsen voor behoud van een sociaal pensioenstelsel. En we hebben bij verschillende maatschappelijke organisaties uitleg gegeven over de pensioenwet.

De WTP zal hoogstwaarschijnlijk wel aangenomen worden in de Tweede Kamer want de kamerleden van de coalitie partijen zijn, ongeacht hun eigen mening gebonden aan het regeerakkoord. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. 

Pensioen Actie Oost gaat daarom door met de inzet voor een sociaal en rechtvaardig pensioenstelsel. We treffen elkaar één keer per maand in Hengelo om de nieuwe acties voor te bereiden. Wie mee wil doen is van harte welkom. Kijk op onze website: https://pensioenactieoost.jouwweb.nl voor de volgende bijeenkomst. 

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05