Afbeelding
Foto: Shutterstock

Digi-veiligheid kan beter voor senioren

Algemeen

We kunnen én moeten steeds meer dingen via internet regelen. Van je bankzaken tot de vaccinatie-afspraak, van het bestellen van de boodschappen tot het boeken van je vakantie. Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar met deze mogelijkheden zijn er ook uitdagingen ontstaan: phishing en internet-oplichting. Met name voor senioren is het een uitdaging om alles goed te beveiligen.

SeniorWeb zet zich al geruime tijd in om ouderen wegwijs te maken in de digitale wereld. En met succes; ook de moderne oudere weet goed de weg te vinden op de digitale snelweg. Voor veel van deze mogelijkheden hebben we aparte accounts nodig, die allemaal voorzien moeten zijn van een apart wachtwoord. Het onthouden van al deze wachtwoorden is echter een stuk moeilijker. Bovendien zijn nieuwe, aanvullende beveiligingsmethodes zoals twee-factor authenticatie niet altijd even makkelijk in het gebruik.

Zeven op de tien ouderen vinden het onthouden van al hun wachtwoorden lastig, slechts 14 procent heeft hier geen moeite mee. Dit concludeert SeniorWeb op basis van eigen onderzoek. Het gevolg is dat slechts een derde van senioren regelmatig wachtwoorden wijzigt, wat wel verstandig is. Bovendien schrijven veel senioren wachtwoorden op op papier of bewaren ze digitaal op de computer. Het gebruik van een wachtwoordmanager is aan te raden als alternatief; dit is software in de browser die een sterk wachtwoord kan onthouden op een veilige manier.

Op het gebied van beveiliging van accounts gaan de ontwikkelingen snel en komen er telkens weer nieuwe mogelijkheden bij. Zoals het beveiligen van een digitaal apparaat met een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Of pas toegang krijgen na een extra verificatie via bijvoorbeeld sms of authenticatie-app. Zo is het vanaf nu ook verplicht om met DigiD of SMS-controle in te loggen bij de Belastingdienst. Eerder waren een gebruikersnaam en wachtwoord afdoende. Deze zogeheten tweestapsverificatie maakt het voor criminelen haast onmogelijk om toegang te krijgen tot accounts. Echter zijn soortgelijke methodes vaak ondoorgrondelijk of omslachtig, waardoor een kwart van senioren er moeite mee heeft.

Het onderwerp ‘accountbeveiliging’ is dus voor veel ouderen nog ingewikkeld. SeniorWeb ondersteunt hen daarom met hulp en uitleg. Veel informatie over dit onderwerp is daarom nu gebundeld op www.seniorweb.nl/accounts. Op deze website is ook de online presentatie terug te kijken die over dit onderwerp gegeven werd. Uiteraard kan men ook elders terecht met vragen; zo zijn er in veel bibliotheken digitale inloopcafé’s. Hier kan men vragen stellen aan vrijwilligers of hulp krijgen bij het opzetten van dingen zoals de tweestapverificatie op een apparaat.

Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 3 uur geleden
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39