Afbeelding

Voorwoord Herman Pieper

Algemeen

Beste lezers,

Voor u ligt de laatste editie van Hart van Senioren van dit jaar. We staan inmiddels weer aan de vooravond van de feestdagen. Hopelijk zullen velen van u weer genieten van Sinterklaas met de (klein)kinderen, de oh zo gezellige kerstdagen en de jaarwisseling. Belangrijk is wel om ook oog te blijven houden voor mensen die in een minder gunstige positie zitten. Zo zorgen de flinke prijsstijgingen en hoge inflatie er voor dat alles duurder is geworden, van de dagelijkse boodschappen tot de cadeautjes voor de feestdagen. Verder zijn er ook mensen die moeite hebben met de feestdagen. Bijvoorbeeld ouderen die kampen met eenzaamheid of afscheid moesten nemen van een dierbare. Het blijft dan ook belangrijk om zeker tijdens de feestdagen oog te houden voor deze groep. Nodig ze uit voor een etentje, stuur een kerstkaartje of ga eens langs met de oliebollen.

Hopelijk zal 2023 weer een mooi jaar worden; met hopelijk minder uitdagingen en onzekerheden dan we dit jaar gezamenlijk ervaren hebben. 

Ook wij als ouderenorganisatie blijven oog houden voor de uitdagingen van nu én in de toekomst. Zo werd er de afgelopen tijd weer veel gepraat over veranderingen in het pensioenstelsel. Wij pleiten uiteraard voor een eerlijk en reëel stelsel. De huidige opzet heeft veel valkuilen. Zo is en wordt standaard te weinig premie vastgesteld en afgedragen en tegelijk keren fondsen te weinig uit aan gepensioneerden, hoewel ze met flinke potten geld zitten. Bovendien is het huidige stelsel zo complex dat zelfs mensen die goed in de materie zitten - denk aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt - er soms moeilijk wijs uit kunnen worden.

Soms moet je afbreken om iets goed op te kunnen bouwen. Een nieuw stelsel voor diegenen die nu aan hun pensioensopbouw beginnen en het huidige systeem laten uitlopen zou beter zijn. Met een simpeler opzet. Nu zijn er ruim 200 verschillende pensioenfondsen, waarbij iedere branche zijn eigen fonds heeft. Eigenlijk zouden dit er zo’n vijf moeten zijn. Simpeler en beter overzichtelijk, met lagere totale kosten. Immers, ieder fonds heeft zijn eigen kantoor, eigen mensen. Verder zou in het nieuwe stelsel ook niet gepraat moeten worden over, maar juist MET de werknemers en gepensioneerden. Nu bepalen de fondsen en organisaties hoe het met de pensioenen gaat, terwijl de eigenaren van het geld niet aan het stuur zitten. Zo kunnen seniorenorganisaties af en toe een mening geven, maar van echte inspraak is geen sprake.

Afsluitend wens ik alle lezers graag een gezegend kerstfeest, een prettige jaarwisseling en uiteraard een gezond en gelukkig 2023! En uiteraard: vrede in Oekraïne.

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel

Afbeelding
KBO-PCOB ledenvoordeel 14 dec 2022, 14:22
Afbeelding
Ineke’s recept: Tietjes spek 13 dec 2022, 19:19
Afbeelding
Klimaatalarm in huis 13 dec 2022, 14:15
Afbeelding
Rondtrekken en logeren in Midden-Drenthe 12 dec 2022, 20:10
Afbeelding
Veilig en gezond je huis verwarmen 12 dec 2022, 12:50
Afbeelding
Korte vakanties met magische momenten in Osnabrücker Land! 12 dec 2022, 08:48
Afbeelding
Wees welkom in de Stadsherberg in Enschede 11 dec 2022, 19:42
Afbeelding
Altijd heerlijk genieten bij familie Van Raaij 11 dec 2022, 12:41