Afbeelding

Voorwoord Herman Pieper

Algemeen

Beste lezers,

Voor u ligt de laatste editie van Hart van Senioren van dit jaar. We staan inmiddels weer aan de vooravond van de feestdagen. Hopelijk zullen velen van u weer genieten van Sinterklaas met de (klein)kinderen, de oh zo gezellige kerstdagen en de jaarwisseling. Belangrijk is wel om ook oog te blijven houden voor mensen die in een minder gunstige positie zitten. Zo zorgen de flinke prijsstijgingen en hoge inflatie er voor dat alles duurder is geworden, van de dagelijkse boodschappen tot de cadeautjes voor de feestdagen. Verder zijn er ook mensen die moeite hebben met de feestdagen. Bijvoorbeeld ouderen die kampen met eenzaamheid of afscheid moesten nemen van een dierbare. Het blijft dan ook belangrijk om zeker tijdens de feestdagen oog te houden voor deze groep. Nodig ze uit voor een etentje, stuur een kerstkaartje of ga eens langs met de oliebollen.

Hopelijk zal 2023 weer een mooi jaar worden; met hopelijk minder uitdagingen en onzekerheden dan we dit jaar gezamenlijk ervaren hebben. 

Ook wij als ouderenorganisatie blijven oog houden voor de uitdagingen van nu én in de toekomst. Zo werd er de afgelopen tijd weer veel gepraat over veranderingen in het pensioenstelsel. Wij pleiten uiteraard voor een eerlijk en reëel stelsel. De huidige opzet heeft veel valkuilen. Zo is en wordt standaard te weinig premie vastgesteld en afgedragen en tegelijk keren fondsen te weinig uit aan gepensioneerden, hoewel ze met flinke potten geld zitten. Bovendien is het huidige stelsel zo complex dat zelfs mensen die goed in de materie zitten - denk aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt - er soms moeilijk wijs uit kunnen worden.

Soms moet je afbreken om iets goed op te kunnen bouwen. Een nieuw stelsel voor diegenen die nu aan hun pensioensopbouw beginnen en het huidige systeem laten uitlopen zou beter zijn. Met een simpeler opzet. Nu zijn er ruim 200 verschillende pensioenfondsen, waarbij iedere branche zijn eigen fonds heeft. Eigenlijk zouden dit er zo’n vijf moeten zijn. Simpeler en beter overzichtelijk, met lagere totale kosten. Immers, ieder fonds heeft zijn eigen kantoor, eigen mensen. Verder zou in het nieuwe stelsel ook niet gepraat moeten worden over, maar juist MET de werknemers en gepensioneerden. Nu bepalen de fondsen en organisaties hoe het met de pensioenen gaat, terwijl de eigenaren van het geld niet aan het stuur zitten. Zo kunnen seniorenorganisaties af en toe een mening geven, maar van echte inspraak is geen sprake.

Afsluitend wens ik alle lezers graag een gezegend kerstfeest, een prettige jaarwisseling en uiteraard een gezond en gelukkig 2023! En uiteraard: vrede in Oekraïne.

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel

Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 9 uur geleden
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 13 uur geleden
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44