Recept: Skrei met mosterd & risotto met truffel / bospaddestoelen
AlgemeenIn dit recept staat weer een mooie vissoort centraal: de Skrei, oftewel de Noorse Winterkabeljauw. Deze leeft in de Barentszzee en kenmerkt zich door een zachte smaak in combinatie met stevig, mals wit vlees. De naam Skrei komt van het Noorse woord voor zwerver ‘Skreid’; het verwijst naar de lange tocht die deze vissoort elk jaar maakt.
Bereiding:
Voor de risotto: Flinke laag olijfolie in koekenpan. Daar risottorijst in strooien en goed de olie laten opnemen. Nu telkens runderbouillon toevoegen en rijst op die manier gaar koken! Ondertussen in andere pan kastanje-champignons, bospaddestoelen klein gesneden bakken en paar teentjes knoflook toevoegen. Alles (ook risotto) op smaak brengen met peper/zout. Als rijst gaar is eerst flinke schep “salsa tartufata” (truffelsalsa) toevoegen. Goed roeren en daarna de paddenstoelen toevoegen. Risotto moet nog iets vochtig cq. plakkerig zijn! Daarbij groene asperges gaar koken en dan de borden opmaken.
En de Skrei: De skrei aan beide kanten bestrooien met peper, zout en bedekken met laagje bloem. In een pan boter met olijfolie goed warm maken en de Skrei eerst op de huid strak aanbakken. Daarna opdraaien en op witte kant kort bakken. Wederom omdraaien en de witte kant bedekken met (grove) mosterd. Nu deksel half op de pan (zodat overtollig stoom weg kan) en de Skrei op matig vuur rustig laten garen. De Skrei is gaar als het witte “vlees” glazig is!
Ingrediënten:
Skrei
Risottorijst
Runderbouillon
Kastanje-champignons
Bospaddestoelen
Knoflook
Truffelsalsa
Groene asperges